Last news in Fakti

20 Април, 2023 16:28 2 821 3

Лекари предупреждават: Уж полезни за нас устройства се оказват опасни

  • здраве-
  • сърдечно здраве-
  • сърдечно заболяване-
  • пречиствател-
  • пречиствател на въздух-
  • озонатор-
  • йонизатор

Кардиолог алармира, че някои пречистватели на въздуха могат да доведат до аритмия

Лекари предупреждават: Уж полезни за нас устройства се оказват опасни - 1
Снимка: Shutterstock

Терапевтът, телевизионна водеща Елена Малишева и кардиологът Херман Ганделман разкриха въздействието на пречиствателите на въздуха върху здравето.

В ефира на програмата „Живей здравословно!" те предупредиха, че използването на озонатори и йонизатори води до аритмии, а също така увеличава риска от развитие на рак, пише zdrave.to.

Според Малишева лекарите не одобряват единодушно използването на пречистватели на въздуха, по-специално йонизатори и озонатори. „Йони се комбинират с прах и го утаяват, но тъй като го дишаме, той може да се утаи върху ларинкса или белите ни дробове“, обясни Малишева.

Те предупредиха и за друга опасност: пречиствателите на въздуха нарушават сърдечния ритъм, което може допълнително да доведе до аритмии. „Когато сме постоянно изложени на озон, оксидативният стрес в тялото ни се увеличава, което пречи на сърцето ни да работи в правилния ритъм“, обясни Ганделман.

Освен това, според лекарите, хората, които са изложени на високи концентрации на озон, увеличават риска от развитие на злокачествени тумори. „Можете да развиете рак на белия дроб, рак на черния дроб или рак на стомашно-чревния тракт“, обясни кардиологът.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    9 1 Отговор
    По принцип, трябва да имате едно на ум за всичко, което ви го представят като "полезно". Особено в провалени страни като България, в които дългове се плащат с неродени души.

    Коментиран от #2

  • 2 абре омовец

    3 3 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    осветли ни с какво плащат дълговете в античката ти макарония
  • 3 Кило

    3 3 Отговор
    Това е добре , но на базата на колко годишни изследвания и тестове правят това заключение тези хора ? И кое е по опасно да се диша ,йонизирания въздух и озон или гадния въздух от ежедневието ни ?