Last news in Fakti

20 Април, 2023 13:41 2 455 3

Проектът за бюджет на НЗОК: Няма да има увеличение на здравната вноска

  • проект-
  • бюджет-
  • нзок-
  • здравна вноска

Над 3 милиарда и 300 милиона лева за болнична медицинска помощ са заложени в проекта за бюджет на Здравната каса за тази година, който трябва да бъде одобрен от Министерския съвет и парламента, за да влезе в сила

Проектът за бюджет на НЗОК: Няма да има увеличение на здравната вноска  - 1
Снимка: БГНЕС

Здравната осигуровка няма да бъде увеличена и нейният размер остава 8 процента от осигурителния доход. Това предвижда проектът на бюджет на Националната здравноосигурителна каса за 2023-та година, който ще бъде разгледан днес от Надзорния съвет на обществения фонд. Във финансовата рамка са заложени с 910 милиона лева повече средства за разходи. Планирани са повече приходи от здравни осигуровки спрямо миналата година, съобщават от БНР.

Над 3 милиарда и 300 милиона лева за болнична медицинска помощ са заложени в проекта за бюджет на Здравната каса за тази година, който трябва да бъде одобрен от Министерския съвет и парламента, за да влезе в сила. Тези пари са с над 582 милиона лева повече спрямо предходната година. Планирано е събирането на около 527 милиона лева повече от здравни вноски.

Общите разходи на Здравната каса за тази година са изчислени на стойност над 7 милиарда лева. Повече средства за лечение ще бъдат насочени към личните лекари, специализираната извънболнична помощ, зъболекарите.

Почти 2 милиона лева повече са предвидени за медицински изделия и диетични храни за домашно лечение. Предвидените средства за лекарства са в размер на около 1 милиард и 600 милиона лева. Чрез проекта на закона за бюджета на Здравната каса се предлагат промени и в други закони. Една от тях предвижда фармацевтите също да сключват рамков договор с фонда, както правят лекарите и зъболекарите чрез съсловните им организации.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    6 1 Отговор
    Здравната вноска,финансови НЕГРАМОТНИЦИ се УВЕЛИЧАВО АВТОМАТИЧНО с Увеличение на МИНИмалната заплата!!!!!!!!!!Като ЕТ макар и Пенсионер по СТАЖ и Възраст АЗЗ плащам ЗОО всеки месец по 8% от 710лв=56,8лв,за разлика от вас държавни търтеи!!!!!!!!!!Както неведнъж съм писал ,като пресен пенсионер с 42,5г Трудов стаж получавам 506,86ст за ,което дълбоко ви благодаря.....
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Ха ха ха

    4 3 Отговор
    Защо бе? Увеличете я, защото броят на хъхреците се увеличава и трябват пари за безплатното им лечение.