Last news in Fakti

4 Май, 2023 12:49 907 3

Учени откриха най-малкия тумор с размер под 1 милиметър

  • рак на кожата-
  • най-малък-
  • тумор-
  • рекорд на гинес

Раковото образувание е регистрирано в Световните рекорди на Гинес

Учени откриха най-малкия тумор с размер под 1 милиметър - 1
Снимка: Shutterstock

Почти невидимо за човешкото око петно под 1 милиметър се оказа най-малкият по размер диагностициран рак на кожата. С помощта на модерна технология, съчетаваща дерматоскопия и специален микроскоп учени от Университета за здраве и наука в Орегон (OHSU) успяват да открият тумора.

Дерматоскопията, още наречена дермоскопия, е метод за изследване на кожата, използвайки специален микроскоп, наречен епилуминисцентен. Той позволява наблюдение на отделните слоеве на кожата в детайли, които не можем да различим с невъоръжено око. Дерматоскопията има за цел и наблюдение на пигментни образувания, като бенки. Бенките са често срещано явление върху кожата и в по-голямата част от случаите са безвредни, но е възможно да има и опасни бенки - карциноми, злокачествени ракови образувания на кожата.

Другата техника за диагностика, която е била използвана, се нарича конфокална микроскопия с отражение, пише puls.bg. Този вид микроскоп позволява образна диагностика на кожни образувания, още наречени лезии. Предимството на такъв метод за диагностика е високият контраст, който позволява детайлно наблюдение на клетките в дълбочина, както и позволява изследване, без да има нужда от разрези по кожата.

Намереното раково образувание е регистрирано в Световните рекорди на Гинес като най-малкия открит рак на кожата.

Меланомът има размер от 0,60 милиметра, и се класифицира като микро-меланом. Той стои на повърхността на кожата, и е бил открит преди да има възможност да се разпространи по-надълбоко в тялото. Това има голямо значение за медицината, защото меланомът като вид тумор е характерен с бързи темпове на разпространение и метастазиране. Нарича се меланом, защото бенките, на които се появява най-често, са изградени от меланоцити – клетки, които съдържат пигмента меланин. Този кожен рак може да е причинен от различни фактори, като за най-значим фактор се смята прекомерното излагане на слънчева светлина заради УВ лъчите, облъчващи кожата. Може да се появи като нова бенка, както и промяна във вече съществуваща такава.

Д-р Александър Витковски, доцент по дерматология във Факултета по медицина на Университета за здраве и наука в Орегон е бил лекуващият на пациента, при когото е открит туморът. По време на преглед д-р Витковски забелязал миниатюрно петно на лицето на пациента и се заел с по-задълбочено анализиране. С помощта на екип от лекари диагнозата е била поставена и е можело да се предприеме навременно лечение на меланома на кожата.

Д-р Санси Лийчман, директор на Програмата за меланома на Института по рака "Найт" към OHSU и председател на Катедрата по дерматология в Медицинския факултет на OHSU е един от лекарите, помогнали за намирането на рака. Тя казва „Това беше екипна работа – използвахме образната диагностика на кожата и технология, за да подобрим ранната диагностика на меланома. За целта бяха необходими всички в екипа – дерматолози, дермапатолози и дерматологични хирурзи. Невероятно е, когато целият екип може да работи заедно, за да помогне на пациентите.“

 

 


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Филип

    0 2 Отговор
    Хемороидите са тумори, и а най различни размери.
  • 2 Дуньо простия

    1 0 Отговор
    Не са бе. По телевизията ги показват като кактуси.
  • 3 Даааааа

    0 0 Отговор
    ОбразОванието е тумор, а авторката е с не знам какво си образУвание.