Last news in Fakti

9 Май, 2023 16:50 1 321 6

От инсулт е застрашен всеки четвърти българин

  • лекар-
  • слушалка-
  • инсулт-
  • българия

Инициативата на Асоциацията за инсулт и афазия се реализира в страната

От инсулт е застрашен всеки четвърти българин  - 1
Снимка: БГНЕС

Българите продължават да водят негативната статистика на Европа свързана с инсулта както по брой случаи на 100 хиляди души, така и по смъртност.

За това предупреждават от Асоциацията за инсулт и афазия. Европейската организация за инсулт ESO определя 9-ти май тази година за европейски ден на информираност за инсулта.

Темата на тазгодишната европейска кампания "Живот след инсулт" е израз на усилията на ангажираните с проблема - обществото да възприеме различни гледни точки към сложните проблеми как да бъде осигурен качествен живот на преживелите инсулт, обобщи news.bg.

Тревожен е нарастващият брой инсулти в страната, както и все по-намаляващата възрастова граница - международна тенденция, която силно засяга и нашата страна. По последни изчисления всеки четвърти е застрашен от инсулт у нас, а мозъчно-съдовите инциденти през 2021 г. са регистрирани средно на всеки 12 минути в страната.

В рамките на кампанията, до края на май тази година, за пациенти, прекарали инсулт, са организирани напълно безплатни профилактични прегледи на редица места в цялата страна. С цел първична и вторична профилактика, Столична община чрез Метрополитен ЕАД ще разпространява видеоклип със симптомите на инсулта във всички метростанции. Доброволци на Български червен кръст ще раздават информационни материали за самооценка на риска от инсулт в София и във Велико Търново. Предвидени са редица културни и информационни събития, между които и групи за взаимопомощ за прекаралите инсулт за всяка от областите в България.

Инициативата на Асоциацията за инсулт и афазия се реализира в страната със съдействието на повече от 100 общини, разположени във всички 28 области. Всяка от общините допринася за повишаване информираността за превенция на инсулта и за възможностите за използване на предоставяните от тях общински и социални услуги във връзка със заболяването. Националната кампания обединява усилията на Асоциацията за инсулт и афазия с тези на съсловните лекарски организации в страната, болнични и рехабилитационни центрове, Българският червен кръст, редица бизнес организации и изявени личности.

На Стария континент с тази дата се отбелязва и годишнината от приемането на Европейския план за борба с инсулта с хоризонт до 2030 г. По инициатива на Асоциацията за инсулт и афазия, Министерството на здравеопазването на България прие с декларация този план и в последните две години се разработва национален стратегически документ.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТоВсеки

    15 1 Отговор
    То всеки първи е застрашен от евроатлантическа глупост, ама продължават да ни реформират училищата и университети - ако може да затъпеем до тяхното ниво. За медиите и не говоря - те ще изчезнат - точно заради глупостта си.
  • 2 aнтифен

    11 2 Отговор
    Чудя се, как дядовци, баби са живяли до дълбоки старини без такова инфо
    Ами с подобни алабализми само ни стресирате още по-вече
    Игнорирам некачествената храна, но стресът от медиите идва в по-вече. Какво от това , че ще ме изтъркате
    не пиша ли истината
  • 3 др Гей Билтс

    3 1 Отговор
    Около 30% доверчиви балами.
  • 4 Кратун

    5 0 Отговор
    И най лошо здравеопазване.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.