Last news in Fakti

11 Май, 2023 16:32 3 207 5

Храна, която ядем често, причинява диабет

  • диабет-
  • ориз-
  • болест-
  • развитие-
  • риск-
  • храна-
  • бял ориз

Лекарите препоръчват да заменим белия ориз с кафяв

Храна, която ядем често, причинява диабет - 1
Снимка: Shutterstock

Консумацията на една храна се счита за един от виновниците за диабет.

През последните десетилетия белият ориз все по-убедително влиза в класацията на нездравословна храна. Причината за това не е единствено негативният му ефект върху фигурата.

Ново проучване установи, че яденето на ориз е свързано с високи нива на кръвната захар, пише actualno.com. В него са участвали около 130 000 доброволци от 21 страни в Европа, Северна и Южна Америка, Африка, Китай, Бразилия и Индия. Проучването продължило 10 години. Благодарение на него учените откриват друго отрицателно свойство на белия ориз. Те стигат до извода, че консумацията му увеличава риска от развитие на диабет. Значителна част от хранителните вещества, включително витамин B, се отстраняват при полирането на белия ориз. Освен това той се отличава с висок гликемичен индекс, което означава, че консумацията му води до скок в нивата на кръвната захар.

Друго проучване с участието на 45 000 доброволци доказва, че рискът от диабет се увеличава с 11% при тези хора, които често ядат бял ориз. Но в случая е интересно, че този показател варира в зависимост от страната, в която е проведен експериментът. За да разберат каква е причината за това, учените избират участници от 21 държави.

Те установяват, че най-често от диабет страдат хората в страните от Южна Азия - там белият ориз е една от основните храни. Допълнителен анализ показа, че в този регион живеят най-много хора с генетична предразположеност към диабет, както и такива, които водят начин на живот, който допринася за появата на това заболяване. На фона на високата консумация на ориз, жителите на страните от Южна Азия консумират малко количество фибри, млечни продукти и месо. Диетата им се състои от 80% предимно въглехидрати.

Учените стигат до извода, че хората, които имат генетична предразположеност към диабет, трябва да намалят консумацията на бял ориз или да го заменят с кафяв. Друга препоръка, която важи за абсолютно всички, е придържането към здравословен начин на живот, който включва разнообразна и балансирана диета.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иво

    20 1 Отговор
    Сигурно в Япония всички са с диабет заради оризът..

    Коментиран от #3

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Гошу

    10 1 Отговор

    До коментар #1 от "Иво":

    Япония остави, тук скакалците са топ!
  • 4 нарушен график

    11 0 Отговор
    Утре за боба и лещата ще кажат подобни глупости. Аман от учени.
  • 5 Спрете

    11 0 Отговор
    Да плюскате понички, кифли и всякакви други тъпи сладкиши, пък си хапвайте оризец.
    И никакви сладки газирани боклуци. Пълни са с фруктозо глюкозен сироп.