Last news in Fakti

22 Май, 2023 12:07 982 3

Светлина в тунела: Има ПУП за детската болница

  • детска болница-
  • здравеопазване-
  • д-р асен меджидиев-
  • иван шишков

Добра новина за детското здравеопазване. Избраният терен е добър климатично, в близост има минерална вода, озеленяване

Светлина в тунела: Има ПУП за детската болница - 1
Снимка: БГНЕС

Има подробен устройствен план за детската болница. Това каза здравният министър д-р Асен Меджидиев по време на пресконференция във връзка с Националната педиатрична болница, предаде "Фокус".

В пресконференцията участват министърът на здравеопазването д-р Асен Меджидиев, зам.-министърът на здравеопазването Катя Ивкова и директорът на Специализираната болница за детски болести “Проф. д-р Иван Митев" д-р Благомир Здравков, както и министърът на благоустройството Иван Шишков.

"Сградата ще бъде направена по всички съвременни методи. Ще бъдат съборени започналите постройки, които са скелети, които нямат никаква функционална и естетическа стойност. Не могат да бъдат използвани по никакъв начин като сгради. Остава ангажиментът да се направи едно конкретно и точно задание и реално да се започне проектирането и след това строителството на детската болница", посочи пред бТВ Иван Шишков.

Освен сградата на детската болница на терена ще има и хотел за родителите, рехабилитационен център, търговска част и подземни паркинги. Ще се постараем да е като най-добрите европейски детски болници".

Това заяви здравният министър д-р Асен Меджидиев във връзка с изграждането на Национална педиатрична болница.

По думите му избраният терен е добър климатично, в близост има минерална вода, озеленяване, няма да има компромиси при изграждането на чисто новата болница.

"Държавата се включва с държавно участие в детската болница в Бургас. Като по този начин затваряме целия цикъл на майчино и детско здравеопазване с участието в бургаската болница, изграждането на националната детска болница и преди два месеца се сложи първата копка и започва строежа на детския комплекс в болница "Св. Георги" в Пловдив", съобщи здравният министър.

Припомняме, че 45 години - толкова са изминали от първата копка, с която Тодор Живков поставя началото на строеж на Национална педиатрична болница. Годината е 1978. Градежът продължава до 1989 г., когато изниква ново предложение - бившата профсъюзна школа на Горнобански път да се трансформира в детска болница. И тази идея замира, след като са направени стъпки за реконструкция, отнели немалко средства. В крайна сметка и по двата проекта настъпва тишина за десетилетия.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сакън немой

    0 4 Отговор
    Всеки лев за помощ на хохолюгите,требе да сме съпричасни,без друго българчета вече не се раждат
  • 2 Гост

    6 0 Отговор
    Освен в София такива болници трябва да има и в Пловдив...Варна....Плевен....да няма стичане в София защото пак няма да е справедливо...
  • 3 Демократ

    1 0 Отговор
    Досега не е споменато да има обявена държавна поръчка за този изключително важен обект, нито за изработването на архитектурен проект, нито за строеж, но се знае,че ще е изпълнен за 2 1/2 години. Разхождат се по света, гледат педиатрични центрове, цъкат от възхищение и казват, че и нашия ще е такъв, ама какъв???? Бързината, с която определиха мястото без да има ПУБ и хвалбите каква голяма работа са свършили, без да е ясно нищо конкретно, намирисва на огромен корупционен скандал на медицинската мафия.