Last news in Fakti

23 Май, 2023 13:32 1 584 2

Кои храни е най-полезно да се ядат в различните часове на деня

  • храна-
  • час-
  • часове-
  • здравословно хранене-
  • сутрин-
  • обед-
  • вечер-
  • вечеря-
  • закуска

Как да се храним в различните часове, за да подсилим здравето и да запазим фигурата

Кои храни е най-полезно да се ядат в различните часове на деня - 1
Снимка: Shutterstock

Храненето е ключът към доброто здраве и стройната фигура. Важно е каква храна приемате и каква избягвате, но също толкова важно е кои видове храни приемате в различните моменти от деня, информира az-jenata.bg.

Не всяка хранителна група или вид храна е еднакво подходяща за консумация в сутрешните и във вечерните часове. Някои храни е по-здравословно да се приемат в началото на деня, когато сме по-активни, а други – вечер, когато трябва да завършим деня с лека вечеря без да претоварваме метаболизма си.

Кои храни е добре да консумирате в различните часови диапазони на деня?

Рано сутрин около 7 часа

Веднага след събуждане метаболизмът е най-бърз. Това обикновено се случва в 7:00 сутринта. Тогава организмът е предразположен да приема повече калории, за да се зареди с достатъчно енергия за целия ден. Това е моментът, в който е добре да хапнете обилна закуска, богата на въглехидрати, протеини и мазнини.

По-късно сутринта към 9 часа

Това е моментът, в който можете да изпиете първото си кафе. То подобрява концентрацията и дава още енергия, необходима през деня. Препоръчително е кафето да се пие в този диапазон, след като вече сте закусили и е минало известно време. Така метаболизмът се ускорява, а и пиенето на кафе на гладно не е здравословен избор. Можете да замените кафето с черен или билков чай.

Ранен предиобед към 11 часа

В този диапазон е най-добре да се заредите с още малко протеини и полезни мазнини. Кофичка кисело мляко би била чудесен избор преди същинския обяд. Може да добавите малко ядки, които да утолят глада.

Обяд – между 1 и 2 часа

На обяд е най-добре да хапнете нещо, което да ви предпази от преяждане вечерта. Нещо, което хем да ви засити, хем да ви даде енергия до края на деня. Най-подходяща е голямата порция салата или печени зеленчуци, богата на фибри и витамини от група В, които дават много енергия и усещане за ситост. Добавете шепа ядки и семена към салатата или печените зеленчуци. Добавете и малко протеин от нетлъсто месо или яйца.

Ранен следобед между 3 и 4 часа

В този момент от деня вероятно сте прегладнели, ако не сте се заредили с достатъчно полезни протеини и въглехидрати. Изкушението да хапнете нещо не толкова здравословно е голямо. Точно това е моментът, в който не трябва да посягате към шоколадите и тестените изделия, колкото и да ви се иска. Най-добре е да хапнете нещо за повече енергия, например пълнозърнест сандвич и малко сирене.

Късен следобед между 5 и 6 часа

Това е най-подходящото време да похапнете още полезни протеини и въглехидрати, за да подхраните мускулите си. Кофичка кисело мляко, малко плодове или плодов шейк с мляко е прекрасен избор за този диапазон от деня преди вечеря. Може да замените с кокосово мляко, ако желаете.

Вечеря към 7 часа

Вечерята трябва да е най-бедното на калории, наситени мазнини и въглехидрати хранене, за да запазите фигурата си стройна и красива. Ето защо богата салата е един прекрасен избор. Добавете колкото се може повече подправки, за да стимулирате обмяната на веществата. Това ще помогне за изгаряне на мазнините.


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Калорична отговорност

    3 0 Отговор
    Аз едни вратни пържолки съм взел за днеска. Мисля едно картофено пюре със натрошено сирене и салатка да завъртя с тях... Така шъ съ набъхтам, че си припадам на масата директно - черта.
  • 2 Гейзер

    2 0 Отговор
    Аз ям само банани-от сутрин до вечер, без спир.