Last news in Fakti

4 Юни, 2023 10:15 1 579 3

Вредни продукти, които всъщност могат да са полезни

  • кафе-
  • масло-
  • ползи за здравето

Консумирайте ги умерено

Вредни продукти, които всъщност могат да са полезни - 1
Снимка: Shutterstock

Продуктите, които се считат за вредни, ако се използват правилно и без противопоказания, могат да бъдат от полза за тялото. Това каза общопрактикуващият лекар Екатерина Серебренникова.

Според експерта кафето се счита за нездравословно, тъй като може да носи допълнителна тежест при сърдечно-съдови заболявания. Въпреки това, когато се консумира разумно, той повишава концентрацията, помага на имунната система да се бори с вирусите и намалява риска от хронични заболявания като рак или диабет.

Кофеинът подобрява и паметта, творческото и асоциативното мислене, концентрацията на вниманието, ускорява метаболитните процеси в организма, обясни лекарят. Напитката съдържа витамини В1 и В2, Е и РР и минерали като желязо, калций, магнезий, фосфор, калий, натрий.

Маслото също може да бъде полезно, отбелязва Серебренникова. Той е източник на витамин А, съществена част от ежедневната диета на детето. Наситените мастни киселини участват в терморегулацията на тялото, имат положителен ефект върху функционирането на вътрешните органи. Консумацията им обаче не трябва да надвишава 10% от дневния калориен прием.

В допълнение, експертът съветва да се откажем от злоупотребата с млечни продукти, сирена и месо. Прекомерната консумация на последното води до натрупване на непреработени вещества в организма, което от своя страна провокира поддържането на хронично системно възпаление в организма, допълни специалистът, предава dariknews.bg.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Някой

    14 1 Отговор
    Млечните продукти са си даже много полезни. Обаче това, което се продава по нашите магазини на са истински млечни продукти и вероятно затова ни съветват да не ги консумираме.
  • 2 Мишел

    5 0 Отговор
    😄 Нашите предци са починали, защото са консумирали вредни продукти, които всъщност могат да бъдат полезни 😁😁
  • 3 илюзорна реалност

    1 0 Отговор
    странно кой от кого преписва...по различните родни "информационни"сайтове едни и същи статии като тази или просто правят копи пейст от чужди сайтове...храната е на 4 място която се използва за оръжие срещу обществото пише се само за катастрофи,убийства и природни бедствия...викат му контрол на съзнанието...а с другата "нформация"която представят пред обществото му казват илюзорна реалност...и вие сте били "информирани"за всичко...блажени са вярващите...