Last news in Fakti

22 Юни, 2023 17:12 1 310 3

Мораториум за разкриването на нови болници

  • проф. христо хинков-
  • болници-
  • откриване

Решението е на здравния министър

Мораториум за разкриването на нови болници - 1
Снимка: БГНЕС

Мораториум върху разкриване на нови болници до изграждане на Национална здравна карта предлага здравният министър проф. Христо Хинков. В здравна комисия, той представи приоритетите си и екипа си.

Заплашително много е нараснало доплащането за здраве от страна на пациентите. Затова и ще се промени законът за здравното осигуряване.

Въвеждане на профилактичен календар, планира министърът. Той иска да се увеличат средствата за профилактика и да се увеличи участието на населението в профилактиката.

Хинков иска изнасяне на клинични пътеки в извънболничната помощ. Необходимо е да се направи анализ на клиничните пътеки, а Хинков се обяви за доближаване до идеята за диагностично-свързани групи. Изготвяне на задание за изграждане на национална детска болница е сред приоритетите на здравния министър. Във всеки областен град трябва да има център за психично здраве, по мнението му.

Нужно е да се изградят и центровете за лечение на инсулти. Здравната карта, която е изработена в момента, не дава яснота за нуждите в даден регион. Затова и новият министър иска да се промени принципа на изграждане на здравната карта. Хинков ще прави анализ на човешките ресурси в здравеопазването.

Преди заседанието пред медиите той поясни, че приоритет остава и проектът за нови линейки за спешната помощ по ОП Региони в растеж. Ще трябва да довършим проекта с пари от държавния бюджет и може и да връщаме евросредства. 42 високопроходими линейки ще бъдат закупени до края на годината, стана ясно от коментара му.

Следващата седмица ще в готов докладът за болница "Лозенец", където бе открит луксозен апартамент.

Готов е одитът в "Майчин дом". Нещата са доста сложни там, каза Хинков, но не стана ясно дали има намерение да сменя директора на болницата. Одитът показва, че "Майчин дом" е в добро финансово състояние.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Всички знаем

    3 15 Отговор
    че болниците са сгради за геноцид.След време "осъзнатите" ще тръгнат натам с хладно оръжие..
  • 2 Красимир Петров

    7 15 Отговор
    Този е поредната пионка на бялата мафия.До кога държавата(хората)ще финансира частните болници.
  • 3 хххх

    6 15 Отговор
    ГЕРБ-авите не се спряха да строят болници и детски градини... явно там има най-много крадене, то ест "усвояване"..