Last news in Fakti

10 Юли, 2023 15:00 1 642 6

Д-р Йорданка Господинова пред ФАКТИ: Чашка сладолед от време на време може да бъде част от щастлив и здравословен живот! (ВИДЕО)

  • диета-
  • здравословно хранене-
  • йорданка господинова-
  • доктор-
  • сладолед

Ключът към здравословното хранене е балансът и умереността. Сладоледът може да бъде част от Вашата диета, стига да не замества здравословните храни и да не се консумира в прекомерни количества, съветва специалистът

Д-р Йорданка Господинова пред ФАКТИ: Чашка сладолед от време на време може да бъде част от щастлив и здравословен живот! (ВИДЕО) - 1
Снимка: Д-р Господинова / Личен архив

Коя е Д-р Йорданка Господинова?

Д-р Йорданка Господинова е лекар, нутриционист и треньор по здравословно хранене. Става много популярна с програмата за умно отслабване Smart Diet, създадена преди три години.

Освен изтъкнат лекар с дългогодишна практика, опитен мениджър в областта на здравеопазването, магистър по социална психология и носител на множество награди за литература, тя е дама с много превъплъщения, но най-новото е може би най-интересно от всички. Изправена пред собственото си притеснително медицинско изследване, тя взема съдбовно решение, което променя завинаги тялото и живота ѝ. Вместо да се изплаши от високия си холестерол, високото кръвно налягане и застрашително нарастващото тегло, тя поема нещата в свои ръце и разработва уникален хранителен режим, чрез който не просто сваля изумителните 29 килограма, но и връща всичките си медицински показатели обратно в нормата. Днес режимът Smart Diet е успешен и набиращ все по-голяма популярност, а д-р Господинова е сред първите хранителни коучове в България.

- Д-р Господинова, в разгара на лятото сме. Всички и малки и големи посягат към сладоледа. Вписва ли се това лакомство в правилния режим на хранене?

- Сладоледът, безспорно, е едно от най-желаните лакомства през лятото. Той ни носи радост и ни освежава по време на горещите дни. Важно е обаче да подчертаем(с дебела черта), че както всичко друго и сладоледът трябва да се консумира умерено и да бъде съобразно индивидуалните диетични нужди на всеки човек.

Сладоледът може да бъде част от балансираната, здравословна диета, ако се консумира правилно и е съобразен със състоянието на всеки човек. Например, сладоледи, направени от натурални съставки и с по-ниско съдържание на захар, могат да бъдат по-добър избор от тези, които са пълни с добавки и изкуствени аромати. Освен това има и много варианти на сладолед, които са подходящи за хора с различни диетични ограничения, като например безлактозни или веган сладоледи.

Ключът към здравословното хранене е балансът и умереността. Сладоледът може да бъде част от Вашата диета, стига да не замества здравословните храни и да не се консумира в прекомерни количества.

- Колко сладолед можем да си позволим на ден или на седмица?

- Количеството сладолед, което можем да консумираме на ден или на седмица зависи от индивидуалните диетични нужди, общото здравословно състояние и начина на живот на всеки човек. Въпреки това, както казах и по-рано, умереността е ключова.

Обикновено ако сте здрав човек, около 100-150 грама сладолед е разумно количество, на което може да се наслаждава няколко пъти седмично, при условие, че останалата част от диетата е балансирана и пълноценна.

Важно е обаче да не забравяме, че сладоледът е богат на захар и мазнини, което го прави много калоричен, и затова не трябва да е голяма част от менюто ни. Също така е от съществено значение да вземете предвид и другите източници на захар и наситени мазнини в диетата Ви, когато правите план да "си угодите", тъй като калориите могат бързо да нарастнат.

За тези с конкретни здравословни състояния, като диабет или сърдечно-съдови заболявания, или за тези, които се опитват да отслабнат е необходимо още по-ограничено консумиране на сладолед. В тези случаи винаги е най-добре да се консултирате с лекар и нутриционист, за да получите персонализиран съвет.

- Какъв вид е за предпочитане?

- При избора на вид сладолед, е добре да се търсят опции, които съответстват на диетичните Ви нужди.

Например, ако искате да ограничите приема си на захар, може да изберете сладолед, който е подсладен с естествени подсладители като стевия или плодови екстракти, които са с по-ниско захарно количество.

Ако следвате определена диета, като веган или безглутенова например, има сладоледи, които отговарят на тези нужди. Веган сладоледите често се правят от бадемово мляко, кокосово мляко или други растителни алтернативи, докато безглутеновите сладоледи избягват съставки като пшеничени бисквитки, или парченца торта.

За хората, които следят калориите си, леките сладоледи могат да бъдат добър избор. Те често са с по-ниско съдържание на мазнини и калории в сравнение с обикновения сладолед.

Ето и няколко лесни рецепти за здравословен сладолед, който можем да направим вкъщи:

Сладолед от кисело мляко с ягоди:

Съставки: 2 чаши пресни ягоди, 3 супени лъжици мед, 2 чаши гръцко кисело мляко.
Инструкции: Пасирайте ягодите и меда в кухненски робот до гладка консистенция. Добавете кисело мляко и пасирайте отново, докато се смесят добре. Изсипете сместа в съд и го поставете в камерата да замръзне, докато се втвърди.

Сладолед от банани
Съставки: 4 узрели банана.
Инструкции: Обелете и нарежете бананите, след което ги замразете. След като са замръзнали, ги пасирайте в кухненски робот до получаване на гладка консистенция. Можете да го сервирате веднага с текстура на мек сладолед, или да го замразите за няколко часа за по-твърда текстура.

Веган шоколадов сладолед
Съставки: 400 мл. кокосово мляко, 200 неподсладено какао на прах, 150-200 грама кленов сироп.
Инструкции: Смесете всички съставки в блендер до гладкост.
Изсипете сместа в съд и го поставете в камерата да замръзне, докато се втвърди.

- С какви продукти не трябва в никакъв случай да съчетаваме сладоледа?

- Докато сладоледът може да бъде нашето малко удоволствие през деня, е важно да бъдем внимателни с какво го комбинирате. Тук ще Ви представя няколко храни и напитки, с които да сте по-внимателни, ако сте похапнали сладолед:

- Захарни напитки: Консумирането на сладолед със захарни напитки като газирани напитки или сокове може да доведе до много висок пик на кръвната захар бързо, което не е благоприятно за здравето Ви. Това може да доведе до бързо покачване на килограми и наднормено тегло.

- Алкохол: Някои хора може да обичат да се насладят на топка сладолед с чаша ликьор, но е важно да се отбележи, че захарта от сладоледа може да засили ефекта на алкохола, а също така алкохолът може да затрудни способността на тялото да регулира температурата си, и консумирането му с хладен десерт, като сладолед може да доведе до дискомфорт.

- Кофеин: Приемането на сладолед късно вечер с кафе може да наруши съня ви заради захарта и кофеина.

- Пържени храни: Комбинирането на сладолед с пържени храни може да доведе до много висок прием на калории и нездравословни мазнини, което не е полезно за здравето. Също комбинацията им може да натовари ензимните системи на храносмилателната система.

- С какво вреди сладоледа конкретно в определените възрасти?

- Като лекар, мога да потвърдя, че ефектите от консумацията на сладолед наистина могат да варират в различните възрастови групи. При децата високото съдържание на захар в сладоледа може да доведе за зъбни проблеми като кариес, което прави важно поддържането на добра устна хигиена. Също може да засили симптомите на хиперактивност, особено през нощта.
За жените в репродуктивна възраст, особено бременните жени, е от съществено значение да се внимава за потенциалните рискове, свързани с изкуствените хранителни оцветители, които често се срещат в сладоледа и другите преработени храни.
При хората с висока кръвна захар, или диабет е важно да се намерят подходящи алтернативи, защото масовите сладоледи по магазините съдържат голямо количество захар.
За общото население умереността е ключова. Въпреки че сладоледът може да бъде прекрасно лакомство, той трябва да се консумира като част от балансирана диета. Някои проучвания предполагат, че сладоледът, направен с алтернативи на млякото като бадемово мляко, може да има по-добра хранителна стойност.

- Експерти твърдят, че в сладоледа се съдържа палмово масло? Това вярно ли е?

- Наистина, някои сладоледи могат да съдържат палмово масло. Палмовото масло често се използва в производството на храни поради своята универсалност и икономическа ефективност. Въпреки това, важно е да се отбележи, че палмовото масло, въпреки че съдържа по-малко наситени мастни киселини от маслото и не съдържа трансмазнини, не е непременно здравословна храна. Според експерти от Харвард, палмовото масло е по-добър избор от продуктите с много трансмазнини, като маргарина, вероятно дори от маслото, но растителните масла, които са естествено течни при стайна температура, като зехтин, трябва да бъдат Вашият първи избор. Затова, въпреки че палмовото масло може да присъства в някои сладоледи, винаги е добра идея да проверявате списъка със съставките и да правите информирани избори на базата на своите диетични нужди и предпочитания.

- В някои страни забраниха палмовото масло и продуктите с него. Какви са вредите от палмовото масло?

- Палмовото масло е честа използвана съставка в много храни. Поради това е важно да сме наясно с потенциалните вреди, свързани с добива и консумацията му. От екологична гледна точка, производството на палмово масло води до обезлесяване, унищожаване на местообитанията за много животни и повишаване на емисиите на парникови газове. От гледна точка на здравето, въпреки че палмовото масло не е вредно при умерена консумиране, то е богато на наситени мазнини, които могат да увеличат нивата на холестерола и риска от сърдечно-съдови заболявания. Освен това работниците в индустрията за палмово масло често са изложени на опасни условия. От съществено значение е да се вземе предвид източникът на палмовото масло и практиките на компаниите, които го произвеждат. Избирането на продукти, направени с устойчиво палмово масло, може да помогне за намаляване на тези вреди.

- Бихте ли обобщили Вашите съвети относно любимия на всички сладолед?

- Да си похапнете сладолед може да бъде наистина приятно удоволствие, особено през горещите летни месеци. Въпреки това е важно да помните, че умереността е ключова. Въпреки, че сладоледът може да се включи в балансираната диета, той е богат на захар и мазнини, затова трябва да се консумира в разумни количества.

Ако търсите по-здравословни алтернативи, може да избирате сладоледи, направени с по-здравословни съставки, или дори да правите свой собствен вкъщи със съставки като кисело мляко, алтернативни млека, стевия и натурални подсладители. Бъдете внимателни с ултра-преработените съставки, които се включват в много сладоледи, купувани от магазина, и се опитайте да ограничите приема им.

За тези, които следят нивата на кръвната си захар, е важно да се отбележи, че гликемичният индекс на сладоледа може да варира, поради което е важно да се избират продукти с по-ниско количество захар, или да се правят вкъщи.

Някои сладоледи може да съдържат палмово масло. Въпреки, че не е вредно при умерени количества, прекомерната консумация може да доведе до здравословни проблеми. Освен това, производството на палмово масло има значителни екологични последствия.

Винаги четете хранителната информация на опаковката, за да вземете информирани решения относно храните, които консумирате. И помнете, чашка сладолед от време на време може да бъде част от щастлив и здравословен живот!

И като финал, ако желаете да се задълбочите повече в света на здравословното хранене, или имате нужда да решите някакъв проблем, свързан с храненето, четете ни редовно във ФАКТИ.

Интервю на Оля Ал-Ахмед

https://www.facebook.com/smartdiet.bg/
https://smartdiet.bg/


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Развеселен

    9 1 Отговор
    Предупреждавам простаците да проявят уважение и да се държат възпитано в коментарите!
    Мъжът е мъж не в простотиите, а в уважението към по-слабите!
  • 2 Ям си

    9 1 Отговор
    и пия това , което организмът ми иска и душата ми , а не въпросната докторка Йорданка смята , че е добре !
  • 3 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    11 1 Отговор
    Най-хубавия сладолед, беше онзи през 1970 - те години от соца. Кофичка с чист сметанов сладолед. После се появи Ескимо, което не беше нещо, кой знае какво. Сегашните сладоледи са натъпкани с масло, брашно, всякакви компоти, не мож разбра какво ядеш.

    Коментиран от #4

  • 4 Развеселен

    9 1 Отговор

    До коментар #3 от "4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣":

    В СССР имаше "пломбир" в картонени чашки с дървена лъжичка.
    Ако сега мога някъде да си го купя съм готов да платя десет пъти по-скъпо!
    С това се изчерпва моето мнение за диетите, защото съм изпълнил изцяло мнението на Карл Лагерфелд:
    "Ако сте си купили само долнище от анцунг, значи напълно сте изгубили контрол над живота си!"

    Коментиран от #5

  • 5 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    10 0 Отговор

    До коментар #4 от "Развеселен":

    "Мразя добрите стари времена. Важното е днешният ден да е добър". Не е 100% прав. Бирата се разваляше до два дни. Нямаше Е-та. Храните бяха естествени.
  • 6 Уса

    0 0 Отговор
    Демокрацията остави само водата в сладоледа с много захар гуми и химия