Last news in Fakti

16 Август, 2023 16:32 6 212 14

Никога не купувайте тези продукти, ако цените здравето си

  • храна-
  • хранителни продукти-
  • пазаруване-
  • здравословно хранене-
  • вредна храна-
  • здравословна храна

Следните храни и напитки са вредни за вас, колкото и да са популярни, достъпни или евтини

Никога не купувайте тези продукти, ако цените здравето си - 1
Снимка: Shutterstock

Ако качеството на храната, която ядете, и доброто ви здраве, са важни за вас, тогава се запознайте добре с хранителните продукти, които не трябва да купувате, защото те само ще ви навредят, пише zdrave.to.

Кренвирши и колбаси – обикновено в тях практически няма месо и тези продукти имат малко общо с него. Те са пълни с консерванти, стабилизатори, подобрители на вкуса, трансмазнини, захар и Бог знае още какво. Благодарение на тях може да бъде имитиран вкус от всичко, така че дори няма да разберете какво всъщност ядете. Производителите посочват някакъв процент месо в съдържанието им, но качеството му, както и от коя част на животното е дошло, остават под въпрос. Що се отнася до пушените меса, сега се използва „течен дим”, който отдавна е забранен в цивилизованите страни, тъй като е отровен.

Сладкарски изделия, особено масово производство, също не консумирайте. Основната им съставка е захар и евтино палмово масло. Излишната захар в организма води до възпалителни процеси и преждевременно стареене. В тях се съдържат също така много празни калории и нездравословни мазнини.

Популярните сладкиши обикновено са само захар. Хората, които казват „не консумирам захар, сега пия чай без нея“, в същото време приемат с литър сладка газирана вода 22 супени лъжици захар.

Експертите съветват да забравим за чипса, пържените картофи и всичко от фритюрника, тъй като това е пържено-преварено масло, което е силен канцероген и освен това много трудно се извежда от тялото.

Кисело мляко с плодове. В такива кисели млека има планина от захар, по-добре е да изберете класическото, без нищо или сами си добавете пресни плодове.

Майонеза – заложете пак на домашната, а не на купената..., защото в нея ще намерите и заместители на вкуса, и оцветители, и трансмазнини, и куп ненужни калории.

Пръчици от рак/ сурими: няма да е тайна за никого, че те нямат нищо общо с раците, защото ако това беше така, щяха да струват много по-скъпо.

Консервите – също. Това включва и любимата на всички ни риба тон, въпреки че тя е един от най-добрите продукти, които могат да бъдат закупени, особено в собствен сок. Ако е риба тон, важно е къде е уловена, тъй като този вид риба често събира тежки метали и токсични вещества.

Плодовите сокове обичайно имат малък процент сок, а останалото е захар, аромати и това, което смятаме за истински сок, в най-добрия случай ще бъде ябълково пюре. Що се отнася до пресните сокове, по-добре е да ядете целия плод, отколкото самия сок без фибрите и витамините, които си заминават с изстискването. В противен случай вземате конска доза глюкоза от фруктоза, което от своя страна, провокира резки инсулинови скокове.

Обобщение: Избирайте пресни продукти, а не преработени, прясно месо, а не колбаси, прясна риба, а не консерви, пресни зеленчуци/плодове, а не сокове. Колкото по-малко обработка е нужна за консумацията на храната, толкова по-полезен е продуктът и толкова по-евтин е.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 62 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 аве

    68 5 Отговор
    най-добре не яжте.

    Храненето е буржоазна отживелица.

    Коментиран от #14

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 УСМИВКИ ОТ СТАРИТЕ ЛЕНТИ😁

    29 8 Отговор
    ЕДНО ВРЕМЕ ИМАШЕ..„.СОЛЕТИ”...
    С ДИАМЕТЪР НА ...МОЛИВ И С
    ЕДНО ЗРЪНЦЕ ...СОЛ НА СОЛЕТА..😁....
    И ШОКОЛАД НАРЕЧЕН...МАРЦИПАН...

    Коментиран от #12

  • 4 Хахаха

    32 5 Отговор
    Купища хранителни екстремисти измряха , а ние още си ядем пържоли с майонеза!
  • 5 така де...

    53 3 Отговор
    Абе изобщо не влизайте в магазин за хранителни стоки, вредно е!
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Грета

    23 4 Отговор
    Спрете храната и дишането, отделя се въглероден диоксид.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Хасковски каунь

    17 2 Отговор
    Да си ядем курали?
  • 10 Гост

    5 2 Отговор
    Този път сте познали. Браво!
  • 11 Павел пенев

    22 1 Отговор
    Няма ли най сетне БАБХ да се активизират и да забранят т.нар. пушен гранулат,който се добавя в колбасите. Така се симулира че всички колбаси са опушени, и цената следва да е по висока но това е чиста измама. Освен това този гранулат е опасен за здравето и забранен в много държави в Европа. Защо получавате високи заплати и тровите населението бе идиоти?
  • 12 Бъдеще

    7 1 Отговор

    До коментар #3 от "УСМИВКИ ОТ СТАРИТЕ ЛЕНТИ😁":

    Гризини... 😁
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Моарейн

    6 0 Отговор

    До коментар #1 от "аве":

    Не буржоазна, а комунистическа, русофилска, плоскоземска, антиваксърска и конспиративна. Факти, а кога ще прочетем за изключителните и невероятни ползи за здравето от единствените хипер-супер-дупер храни - брашното от щурци и пастета от червеи?