Last news in Fakti

24 Август, 2023 16:37 1 196 6

Асоциацията за паралелната търговия с лекарства: Не сме престъпници

  • лекарства-
  • внос-
  • търговия

Проблемите в здравеопазването са комплексни

 Асоциацията за паралелната търговия с лекарства: Не сме престъпници - 1
Снимка: БГНЕС

Паралелната дистрибуция на лекарства не е криминална дейност и не ощетява НЗОК, и пациентите в България, заявяват от Управителният съвет на Българската асоциация за развитие на паралелната търговия с лекарства в отговор на тиражираните в общественото пространство некоректни внушения от министъра на здравеопазването. Това разкри БНР.

Крайно време е поне здравните власти да използват правилна терминология, за да не създават погрешни нагласи сред пациентите, алармират от БАРПТЛ и поясняват, че понятие като реекспорт няма, а съществува износ към трети държави и паралелен износ.

И двете дейности са законово регламентирани, извършват се от български юридически лица, които са данъкоплатци в България и изпълняват стриктно нормативните разпоредби и ангажиментите си към обществото. И двата типа износ нямат нищо общо с бюджета на Националната здравноосигурителна каса.

Паралелната дистрибуция се състои от износ и внос, които представляват вътреобщностни доставки и чрез които се постига конкуренция, която само би могла да помогне на здравните власти за справяне на проблеми с недостига.

Взаимодействие с НЗОК би могъл да има единствено и само паралелният внос, благодарение на който здравният фонд би оптимизирал бюджета си по примера на развитите държави в Европейския съюз чрез единствената по рода си конкуренция между еднакви и подобни лекарствени продукти, но в България тази възможност се неглижира от години.

Внушенията, че паралелната дистрибуция е криминална дейност, са недопустими, заявяват от БАРПТЛ и подчертават, че няма да допуснат законната им работа да се приравнява на случаите на контрабанда с лекарства, именно които държавата трябва да преследва и наказва.

БАРПТЛ са категорични, че проблемите в здравеопазването са комплексни, а причините за недостиг разнородни и всеки един от тях трябва да се адресира с анализ и работещи решения, а не чрез популистки прийоми, сред които е набеждаването на цял законен сектор от лекарствоснабдяването.

От асоциацията подчертават, че е невярно и нехуманно внушението за липса на лекарства за онкологични заболявания в лечебните заведения. От БАРПТЛ припомнят, че при редица кризисни ситуации на липса на лекарства паралелната дистрибуция е осигурявала решения за пациентите у нас.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Паралелната дистрибуция е заплаха

    13 0 Отговор
    за мафиотския модел на Търговска лига, която е един от факторите за скъпите лекарства и убиец на хиляди българи!
  • 2 Новичок

    7 0 Отговор
    3.14ЗДЕЦ ,всичко вие паралелно,ротационно на вас,и накрая е прец.кан народа.Пфу...
  • 3 престъпници

    4 0 Отговор
    Са категорично !
  • 4 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    7 0 Отговор
    Как да не сте престъпници ,бе!!!Изчезват лекарства за кръвно.Първо Тертензиф Комби 10мг,после имаше заместител Нолипрел би форте 10мг!И двете изчезнаха.От година и половина изнасяте за русия ,но няма кой да ви хване защото сте навързани като свински черва!
  • 5 Никой

    3 0 Отговор
    Престъпници сте , престъпници .
  • 6 Иван

    3 0 Отговор
    Парата има голяма сила и майките си ще продадат