Last news in Fakti

30 Август, 2023 12:58 3 390 8

Диетолог посочи, че най-полезният плод е... зеленчук?

  • плодове-
  • плод-
  • здравословно хранене-
  • калории-
  • полезно-
  • полезна храна-
  • зеленчуци

Един малък домат съдържа само 12 калории, посочва Центърът за контрол и превенция на заболяванията

Диетолог посочи, че най-полезният плод е... зеленчук? - 1
Снимки: Shutterstock

Най-здравословният е доматът, казват от Центъра за контрол и превенция на заболяванията, който предоставя оценки за хранителна плътност въз основа на съдържанието на витамини и минерали в плодовете и зеленчуците.

Трудно е за вярване, но ботанически погледнато, доматите се считат за плодове. Те съдържат антиоксиданти, които помагат за предпазване от свободните радикали, за които е известно, че причиняват оксидативен стрес и могат да играят роля в развитието на рак, диабет, сърдечни заболявания, и други хронични състояния, пише vesti.bg, позовавайки се на Delish.

Категоризация на плодовете и зеленчуците на Центъра за контрол и превенция на заболяванията, се основава на количествата от 17 хранителни вещества в порция от 100 калории от всеки плод и зеленчук, обяснява диетологът Шери Бергер.

Зеленчуците са по-нискокалорични от плодовете, обяснява тя.

Доматите, са нискокалорични плодове, които се доближават до хранителния профил на зеленчук. Според базата данни за хранителните вещества на Министерството на земеделието на САЩ, 60-грамов домат само 12 калории и по-малко от 3 грама въглехидрати. Бергер посочва, че в доматите се съдържа веществото ликопен, което е отговорно и за червеният цвят на този плод.

Проучване от 2021 г., публикувано в списание Food Chemistry сочи, че консумацията на домати и ликопен помага за предотвратяване на коронарна артериална болест, рак на стомаха, рак на простатата и мозъчно-съдови заболявания, които засягат притока на кръв към мозъка ви.

Доматите също са богати на витамини А и С, които се борят с възпаленията в тялото, обяснява диетологът Сара Рийм от Orlando Health.

По думите и консумацията на на този плод предотвратява мозъчни аневризми.

„Витамин С също е важен за функционирането на кръвоносните съдове, Витамин А подпомага здравето на очите и растежа“, казва Рийм.

Как можете да извлечете възможно най-много хранителни ползи от доматите?

„За най-ароматните домати е най-добре да ги съхранявате на стайна температура. Градинските домати се оставят да узряват естествено и не се подлагат на обработка с газ етилен, което ускорява зреенето“, казва Бергер.

Консумирайте напълно узрели домати, тъй като тяхното съдържание на ликопен е по-голямо, казва диетологът Кейт Инграм. Можете да увеличите усвояването на ликопен, като комбинирате домати със здравословни мазнини, като зехтин, препоръчва Инграм.

Кои други плодове се смятат за здравословни?

Освен доматите, има още пет плода, които са богати на хранителни вещества, посочва индексът на Центъра за контрол и превенция на заболяванията.

Лимони

Лимоните са с много високо съдържание на витамин С, казва Рийм. „За разлика от повечето животни, хората не могат да произвеждат свой собствен витамин С в тялото“, допълва тя. Това означава, че сме зависими от витамин С, който консумираме, посредством храни и напитки, пояснява Рийм.

Витамин С може да намали риска от развитие на някои видове рак, сърдечно-съдови заболявания. Сокът от лимони може да се използва при готвене, за да добави допълнителен вкус, да предотврати покафеняването на ябълките и авокадото или да овкуси водата, казва тя.

"Не прекалявайте с консумацията на лимони", предупреждава експертът. По думите на Рийм киселинността на лимона може да разруши емайла на зъбите ни и да причини стомашно разстройство.

Лайм

Както всички цитрусови плодове, лаймът е отличен източник на витамин С, казва Рийм. Двата основни сорта лайм - таитянски и кей, могат да се използват по много начини – готвене, печене, като гарнитура.

За да получите най-много сок от вашия лайм, търкаляйте плода по твърда, равна повърхност, преди да го изстискате.

Портокали

Подобно на лимоните, портокалите са с високо съдържание на витамин С. Те също съдържат малки количества витамин В6, който е необходим за здравето на мозъка, както и калий, който поддържа бъбречната, сърдечната и нервната функция. Портокалите съдържат съдържат калций, който подобрява състоянието на костите ви, обяснява Рийм.

Грейпфрути

Грейпфрутите са с високо съдържание на витамин С, витамин А и фолиева киселина, казва Рийм, което е важно за здравия растеж на клетките, за да извлечете всички предимства на плода, тя препоръчва да ядете сурови грейпфрути, тъй като част от фибрите се губят соковете.

„Грейпфрутите съдържат разтворими фибри, за които е доказано, че помагат за регулирането на кръвната захар, холестерола и здравето на храносмилането“, казва тя.

Въпреки че грейпфрутите са питателни, не забравяйте да говорите с вашия лекар, преди да ги включите в диетата си. Грейпфрутите и техният сок могат да взаимодействат с няколко вида лекарства и да се отразят негативно на здравето ви, казва Рийм.

Ягоди

Ягодите съдържат и антоцианин, фитохимикал, който придава цвета на плода и действа като антиоксидант. „Доказано е, че антиоксидантните свойства на ягодите играят важна роля за здравето на мозъка. Те защитават способността на мозъка да мисли и да обработва информация. Забавят или предотвратят развитието на болестта на Алцхаймер“, казва Рийм.

Трябва ли да дадете приоритет на определени плодове?

Що се отнася до плодовете и зеленчуците, диетолозите обикновено ви насърчават да консумирате голямо разнообразие, за да си набавите витамините и минералите, от които се нуждаете. Да, някои може да имат повече хранителни вещества, но това не трябва да ви ограничава.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дама

    3 3 Отговор
    Простете,но два домата и внушителна краставица са върхът на здравословието..
  • 2 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    5 1 Отговор
    Лесно е за вярване , че МИСирКИТЕ не знаят , че зеленчуците дават ПЛОДОВЕ 🤔🤔🤔
  • 3 Най полезна е краставицата

    3 1 Отговор
    Да се използва вагинално
  • 4 00014

    1 0 Отговор
    Едно време светът беше по-натурален. Зеленчуците бяха тревите, плодовете идваха от храстите и дървесата. Мирише ми на растително ЛГБТ.
  • 5 СМЕХОРИИ

    3 0 Отговор
    Навсякъде сега ни убеждават от вредата от мляко и млечни продукти / ако има мляко де/и най-вече сирене.
    Та на кое да вярвам, до вчера беше толкова полезно, даже киселото мляко бе незаменимо при децата.
    Та хвърлете малко светклина и тук де.

    Коментиран от #6

  • 6 бай Даньо

    3 0 Отговор

    До коментар #5 от "СМЕХОРИИ":

    Еее, ти не си тукашен, не самото сирене и мляко е вредно, а Етата с които го правят
  • 7 незнайко

    6 0 Отговор
    Лимони, Лайм, Портокали, Грейпфрути говорят ли Ви нещо ? Всички не виреят в БЪЛГАРИЯ !!! Честито на ВНОСИТЕЛИТЕ !!! Нашите круши, ябълки, кайсии, праскови, сливи РЯПА ДА ЯДАТ !!!
  • 8 Констатираща

    1 0 Отговор
    Знам още от ученичка, че най-полезните плодове и зеленчуци са домати, зеле, кайсии и тикви. В зелето и доматите се съдържат всички необходими за човешкия организъм витамини и минерали и дори да приемаме само тях, няма имаме никакъв дефицит. Лично съм събирала информация и затова най-много ги обичам и консумирам. Когато се съчетават с извара, сирене или други млечни продукти, ленено масло или зехтин и пълнозърнест хляб, човек получава всичко необходимо за здравословно хранене и не е нужно дори, да приема други продукти.