Last news in Fakti

29 Септември, 2023 22:50 1 464 10

Аркади Шарков: В началото на октомври се очакват около 370 хил. грипни ваксини

  • аркади шарков-
  • октомври-
  • грипни ваксини

"Електронната рецепта ще влезе в сила до края на октомври. Не мога да кажа конкретна дата, малко се забавя", каза съветникът на здравния министър

Аркади Шарков: В началото на октомври се очакват около 370 хил. грипни ваксини - 1
Снимка: bTV

"Електронната рецепта ще влезе в сила до края на октомври. Не мога да кажа конкретна дата, малко се забавя", каза в предаването "Лице в лице" Аркади Шарков, съветник на здравния министър.

„До края на годината се очаква 1,3 млн. ваксини за COVID-19 да дойдат в България. Това е ъпдейтнатата ваксина, която се поставя веднъж. Те са заплатени миналата година. В началото на октомври се очакват около 370 хил. грипни ваксини. Те се заявяват от личните лекари", добави той.
Шарков бе категоричен, че вече няма карантина за болните от коронавирус.

Той коментира и защо са изчезнали животоподдържащи лекарства. „От една страна имаме две войни – в Украйна и търговката война между САЩ и Китай. Това под една и друга форма изменят всички линии на доставки по света. В следствие на инфлацията се покачват цените на прекурсорите, на различните типове продукти, които се използват в производството на този тип лекарства. Липсват и алуминий за станиол, стъкло за ампули. Това забавя и производството на лекарствени продукти. В САЩ има дефицити на много лекарства, както и в цяла Европа“, добави той.
"Министерството на здравеопазването разработи закон за изменение и допълнение за лекарствените продукти, който частично да реши част от проблема с реекспорта", обясни Шарков.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    22 1 Отговор
    Медиите денонощно рекламират новите ваксини на Урсула.Сигурно им дава процент.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Отрепки

    16 0 Отговор
    Бог да пази България!
  • 5 Така ли?

    10 0 Отговор
    1,3 млн. ваксини за COVID-19? С бустер ще стигнат на дпс/герб администрацията без лидерите...
  • 6 .../..\..

    12 0 Отговор
    Кви ваксини бе приятел тя българия приключи той тръгнал да се прави на спасител
  • 7 Дупничанин

    6 0 Отговор
    Що грипни? Нема ли за кромида?
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Експерт

    8 0 Отговор
    При условие, че животоспасяващите лекарства липсват, а в същото време поръчват милиони "ваксини" с неизвестно съдържание и действие, то здравното министерство трябва сериозно да се замисли за смяна на названието "здравно". По добре , според мен звучи душегубно министерство!
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.