Last news in Fakti

13 Октомври, 2023 14:45 1 311 6

С какво да се храним след раждане

  • храни-
  • раждане-
  • майки-
  • кърмене-
  • бебе-
  • здраве

Не бива да се пропуска приемът на течности - кърмещите майки са особено изложени на риск от дехидратация

Раждането е тежко за тялото, както и грижите за новороденото. В продължение на 9 месеца храната, която приема бъдещата майка, захранва не само нея, но и нейното бебе. Но след като роди, нейната диета е също толкова важна. Помага на тялото ѝ да се възстанови и дава енергията, от която се нуждае, за да се грижи за нейното бебе.

Видове храни, които трябва да се включат в диетата

По време на следродилния период фокусът пада върху набавяне на хранителни вещества както за майката, така и за нейното новородено. Затова трябва да се наблегне на следните:

Протеини - храни като боб, морски дарове, чисто месо, яйца и соеви продукти са богати на протеини, които помагат на тялото да се възстанови след раждането. Стремежът е да се достигнат пет порции всеки ден или седем, ако се кърми;

Плодове - кърмещите майки трябва да приемат две или повече порции плодове или сок всеки ден. Портокалите са чудесна храна за повишаване на енергията. Портокалите и другите цитрусови плодове са отлични храни за кърмене, тъй като кърмещите майки се нуждаят от повече витамин С, отколкото бременните жени;

Зеленчуци - листни зеленчуци като спанак, манголд и броколи са пълни с витамин А, който е добър и за майката, и за нейното бебе. Ползите не спират дотук. Те са добър източник на калций без млечни продукти и съдържат витамин С и желязо. Зеленолистните зеленчуци също са пълни с полезни за сърцето антиоксиданти и са с ниско съдържание на калории.

Богати на фибри въглехидрати - фолиевата киселина е от решаващо значение за развитието на бебето в ранните етапи на бременността. Но важността ѝ не свършва дотук. Фолиевата киселина е важно хранително вещество в кърмата, от което бебето се нуждае за добро здраве и е от решаващо значение да се консумират достатъчно храни, съдържащи я. Пълнозърнестият хляб и макаронени изделия са обогатени с нея и дават здравословна доза фибри и желязо.

Полезни мазнини - авокадо, ядки и семена.

Не бива да се пропуска приемът на течности - кърмещите майки са особено изложени на риск от дехидратация. За да поддържат енергийните си нива и производството на мляко високи, трябва да бъдат добре хидратирани. Може освен вода, да консумират и сок, мляко.

Но трябва да се подходи внимателно, когато става въпрос за кофеинови напитки като кафе или чай. Не се препоръчват повече от 2-3 чаши на ден и по-скоро трябва да се премине към безкофеиново. Кофеинът навлиза в кърмата и може да повлияе на бебето или на съня му и то да стане раздразнително.

Какво да се избягва

Да се ограничи максимално приемът на алкохол по време на кърмене - въпреки че много жени решават да избягват алкохола, докато кърмят, ако все пак се прибегне до употребата на алкохол, то нека бъде умерено и минат поне 2-3 часа преди кърмене. Експертите имат различни мнения за това колко (ако изобщо) е безопасно за бебето и колко време трябва да се изчака до кърменето след прием на алкохол, пише още puls.bg.

Риба и морски дарове с високо съдържание на живак - ако се кърми, то трябва да се избягват риба и морски дарове с високо съдържание на живак като риба тон, кралска скумрия, акула, риба меч. Вместо това нека се изберат скариди, треска, тилапия, пъстърва и камбала.

Тютюнопушенето също не е препоръчително както по време на бременност, така и при кърмене.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ко речи?

    2 0 Отговор
    След раждане обикновено се храним с кърма. Не знам авторът какво е имал предвид с това заглавие.
  • 2 мани беги

    1 1 Отговор
    съз протеин от ларвички, 4ерфей4ета, пипирудки, хлебарчици, скакал4енца, кумари
  • 3 Тото

    1 0 Отговор
    С черен хайвер и миди Сен Жак.
  • 4 Ти си

    0 0 Отговор
    С каквото имаш ....
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 колориметър

    0 0 Отговор
    Риба с меч да не се яде. Мечът първо да се сложи при вилиците и лъжиците,като обикновен нож,а рибата след това да бъде сготвена.