Last news in Fakti

1 Ноември, 2023 14:32 2 453 0

Първи симптоми на множествената склероза

  • множествена склероза-
  • симптоми-
  • признаци-
  • знаци

Загубата на паметта може да бъде един от първите сигнали за множествена склероза

Първи симптоми на множествената склероза - 1
Снимка: Shutterstock

Страдащите от множествена склероза често забравят за скорошни събития или важни детайли от живота си – било то на работата си или в ежедневните задачи. Но освен проблемите с паметта у хората с множествена склероза могат да възникнат трудности с ориентация в пространството и времето. Такива хора могат да се загубят дори на познати за тях места, също така те изпитват трудности с възприемане последователността на събитията, пише zdrave.to.

При някои страдащи може да възникне непълно възприятие на околния свят, предизвикан от проблеми със зрителните процеси. Освен това може да се наблюдава промяна в походката, неувереност в движенията или координацията, а това може да се отрази на просто дейности от ежедневието.

Други признаци на множествената склероза са необяснима или рязка промяна в настроението и емоционални разстройства. Такива хора страдат от депресия, тревога, раздразнителност, чести колебания в настроението. Всичко това предполага трудности във взаимоотношенията.

Други възможни признаци на множествената склероза са честа умора, болки или изтръпване в различни части на тялото, неконтролируемо уриниране.

Имайте предвид, че изброените симптоми могат да се различават при отделните пациенти и да се променят, затова е важно да се обърнете към лекар за потвърждаване на диагнозата.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА