Last news in Fakti

20 Ноември, 2023 13:58 3 028 2

Как да си набавим важния витамин D през зимата?

  • слънце-
  • витамини-
  • витамин d-
  • храна-
  • яйца-
  • гъби-
  • риба

Здравословното хранене е най-добрият начин да се заредим с така необходимия за имунната система витамин D

Как да си набавим важния витамин D през зимата? - 1
Снимки: Shutterstock

Витамин D е едно от най-важните хранителни вещества за нашето здраве. Той играе ключова роля в регулирането на нивата на калций и фосфор в организма, което е от съществено значение за здравето на костите и зъбите. Освен това слънчевият витамин играе важна роля за имунната система и нервната система, пише Дарик.

Един от най-основните източници на витамин D е слънчевата светлина. Когато кожата ни е изложена на слънце, тя произвежда витамин D. През зимата обаче това става много трудно. Затова е важно да се осигури достатъчно витамин D чрез храната или хранителни добавки.

Някои от най-добрите източници на витамин D са:



Рибните продукти, като сьомга, сардини, треска и риба тон. Рибеното масло също е известно с високото съдържание на витамин D и може да се консумира като полезна хранителна добавка.

Млечните продукти, както и яйцата също са добри източници на витамин D. Любопитен факт е, че витамините и минералите са основно съсредоточени в жълтъка на яйцето.

Гъбите също са добри източници на този витамин.

От месните продукти черния дроб също помага за набавянето на витамин D. Около 90 г задушен телешки черен дроб съдържа 42 единици от така ценния витамин.

В някои страни, където слънчевата светлина е по-малко достъпна, млечните продукти се обогатяват с витамин D. През зимата, когато имунната ни система е по-слаба и рисковете от различни заболявания са по-високи, е изключително важно да се грижим за своето здраве и да поддържаме силна имунна система, а това става като се храним здравословно, приемаме витамини, минерали и антиоксиданти под формата на добавки, когато е необходимо, и се пазим от ситуации, в които може да попаднем сред настинали и болни хора.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.