Last news in Fakti

30 Ноември, 2023 13:57 1 617 5

Най-често допусканата грешка при планк

  • планк-
  • тренировка-
  • упражнение-
  • позиция-
  • тяло-
  • грешка

Това упражнение е просто, не изиска екипировка и уреди, но е много ефективно, ако се изпълнява правилно

Най-често допусканата грешка при планк - 1
Снимка: Shutterstock

Планкът е едно от най-ефективните упражнения, заради това, че при изпълнението му засягаме няколко мускулни групи едновременно. Разбира се, ако го правим правилно. Още по-хубавото е, че не отнема много време, не изисква уреди и можем да го правим навсякъде и по всяко време. Когато се изпълнява правилно, планкът натоварва не само коремните мускули, но и тези на раменете, бедрата, задните части, гърба и трицепсите, информира lifestyle.bg.

Според изследване от 2016 г., публикувано в International Journal of Physiotherapy and Research, 30-дневно предизвикателство с планкове е също толкова ефективно за стягане на корема и оформяне на талията, колкото и правенето на коремни преси.

Най-добри резултати обаче можем да постигнем само ако го изпълняваме правилно. За съжаление, грешки се допускат. Най-честата грешка, която хората правят, докато изпълняват планк, е извиването на долната част на гърба. Това премахва цялото напрежение в коремните мускули и го поставя върху долната част на гърба, което, разбира се, може да доведе не само незадоволителни резултати, но и до контузия, пише Metro.

Най-важното е тялото ни да е в напълно права линия и гръбнакът да е изправен. Докосваме пода само с ръце и стъпала. Седалищните мускули са стегнати, а долната част на гърба не бива да е нито по-нагоре, нито по-надолу. Tрябва да държим бедрата си в една линия с раменете и да се целим да оставим гръбнака в неутрална позиция - права линия на главата, раменете, бедрата, коленете и глезените.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тишак

    0 2 Отговор
    Откъде го копи-пейстна тва ве?
  • 2 Дъска

    9 0 Отговор
    Дъска, упражнение дъска се казва на български.
  • 3 Не обезобразявайте българския

    10 1 Отговор
    Много неща си имат думи на български, но прохамериканските медии всичко подменят. “Планк” е “дъска”, “куратор” е уредник, “шеф” е “майстор готвач” или “главен готвач” и прочие, и прочие.

    Коментиран от #4

  • 4 ганю

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Не обезобразявайте българския":

    правилно е това само чуждици не сте по умни от използването им
    помоли поточе ручей,каканижа, млин с руйно вино, препечена ракийка и т.н
    абе Тодор Влайков ще се обърне в гроба
  • 5 ганю

    0 0 Отговор
    Абе маце той пичагата избягал така на сухо бива ли?