Last news in Fakti

5 Декември, 2023 14:18 2 428 4

Убийци на здравето: Диетолог посочи най-вредните храни

  • хранене-
  • вредни храни-
  • диетолог-
  • здраве

Специалистът препоръчва да намалите консумацията им или напълно да ги премахнете от менюто си

Убийци на здравето: Диетолог посочи най-вредните храни - 1
Снимка: Shutterstock

Всички сме чували фразата, че ти си това, което ядеш. И е точно така!

Безспорно храните, които поглъщаме, имат пряко влияние не само върху теглото ни, но и най-вече върху здравето ни.

Повечето то нас знаят кои са основните полезни храни, но знаете ли кои са вредните? Може и да не се изненадате, но мнозина от нас консумират тези храни много, много често.

„Забравете за тях! Те са убийци на здравето“, казва диетологът д-р Марина Сорокина.

Диетологът д-р Марина Сорокина назова популярни продукти, които вместо да обогатяват човешкото тяло с полезни вещества, само изсмукват здраве и жизненост от него.

Говорим за енергийни напитки, газирана вода, кафе, сокове от магазина, преработени храни и сосове. Специалистът препоръчва да намалите консумацията им или напълно да ги премахнете от менюто си.

Както обясни диетологът, енергийните напитки и газираните напитки причиняват проблеми с храносмилането, сърцето и щитовидната жлеза.

Кафето е добро за вас само в умерени количества. Но повече от две чаши на ден могат да причинят раздразнителност, повишена емоционална възбудимост и ускорен пулс.

Готовите храни, предупреди д-р Сорокина, не трябва да се консумират повече от два пъти седмично, тъй като съдържат много добавки, захар, сол и калории, което увеличава риска от развитие на депресия и безсъние.

Готовите сосове, казва тя, съдържат големи количества захар, което може да причини промени в настроението. В тази връзка тя съветва да си ги приготвяте сами през лятото.

Комерсиалните плодови сокове не съдържат истински плодове, което означава, че осигуряват минимални ползи за здравето. Но те съдържат излишна захар, багрила и подобрители на вкуса. Следователно те могат да допринесат за напълняване и депресия“, заключи специалистът.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 реалист

    5 2 Отговор
    Кафето е узаконен наркотик, затова кофеиновите наркомани толкова много изперкват като им кажеш, че са пристрастени - типична реакция на наркозависим! Дали 1, 2, 5, 10 -Наркотика си е наркотик!

    Коментиран от #2

  • 2 реалист

    6 5 Отговор

    До коментар #1 от "реалист":

    Искам да добавя, че в статията е описано доста филтрирано и цензурирано колко вредно кафето всъщност. Изобщо не е споменато, че прецаква капилярите. А това, че 1 кафе не е вредно е доста опашата лъжа. Всеки наркоман е започнал с една доза. Хероинозависимите също са започнали с една доза.. и т.н. Това, че кафето се продава в магазина е патетично успокоение на никотиновите наркомани, че всичко е наред.. но то и цигарите са узаконени, но за тях няма балами които да вярват, че не са вредни. Кафетата дълги години бяха широко рекламирани и лансирани, не само като безвредни, ами че даже и били полезни. Резултата днес е, че огромна част от населението е пристрастено към кафетата. Хора - спрете наркотиците, не ги защитавайте!

    Коментиран от #3

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.