Last news in Fakti

7 Декември, 2023 13:58 1 391 2

Недоспиването е много по-опасно за жените, отколкото се предполагаше

  • здраве-
  • жени-
  • хипертония-
  • недоспиване-
  • качество на съня-
  • сън-
  • високо кръвно налягане

Жените, които страдат от недоспиване, страдат по-често и от хипертония

Недоспиването е много по-опасно за жените, отколкото се предполагаше - 1
Снимка: Shutterstock

Ново изследване на болница “Бригам и жени” в Бостън хвърля светлина върху поразителната връзка между недостатъчния сън и хипертонията при жените - връзка, която е щателно наблюдавана, но не е потвърдена като причинно-следствена. Изследването, чиито резултати са публикувани в списание Hypertension, очертава панорама, в която проблемите с почивката са тясно, макар и двусмислено, свързани с повишеното кръвно налягане, пише zdrave.to.

В продължение на 16 години изследователите, фокусирали се върху здравословното състояние на 66 122 жени от изследването Nurses' Health Study 2, забелязали удивителна, макар и сложна картина: 10% увеличение на хипертонията при тези, които спят пет или по-малко часа, и по-слабо, 7% увеличение при техните колеги, които спят по шест часа.

Забележително повишаване на хипертонията - 14% и 28% - се наблюдава и при жените, които имат спорадични или чести проблеми със съня. И все пак каналите, свързващи нарушенията в съня и хипертонията, остават забулени в научна загадка.

Д-р Шахаб Хагайег, научен сътрудник от Харвард и главен изследовател на проучването, хвърля несигурна светлина върху тази сложност: нарушенията на съня могат да породят влошаване на здравето, включващо задържане на натрий, артериална ригидност и усилена сърдечна дейност, като по този начин да доведат до хипертония.

От друга страна, в данните се прокрадва хипотеза, според която самата хипертония, прекъсвайки циркадното понижаване и повишаване на кръвното налягане, може да бъде невидимият нападател на спокойния сън.

Пластовете на този нощен пъзел допълнително се преплитат с елементи от начина на живот, тъй като се установява, че жените, които се борят с безсъние или проблеми със съня, често имат по-висок индекс на телесна маса, са по-малко физически активни, имат по-ниско качество на храненето и са по-склонни към консумация на тютюн и алкохол, като по този начин още повече застрашават здравето си.

Д-р Хагайегх препоръчва да се следи внимателно кръвното налягане и да се навигира по терените на нарушенията на съня с истинска сериозност. Независимо дали става дума за загадъчните приливи и отливи на кръвното налягане, които безшумно управляват съня ни, или за неясните машинации на почивката, които управляват нашето сърдечно-съдово здраве, мистерията остава забулена.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Мъдрият

    3 0 Отговор
    И от какъв зор да е опасно само за жените?

    Естествено, че е опасно за всички хора!