Last news in Fakti

18 Декември, 2023 15:32 1 742 2

Мързелуването и почивката през уикенда може да спасят живота ви

  • почивка-
  • сън-
  • здраве-
  • уикенд-
  • мързел-
  • недоспиване-
  • доспиване

Според изследване наваксването със съня през уикенда е задължително, ако искате да подкрепите сърдечното си здраве

Мързелуването и почивката през уикенда може да спасят живота ви - 1
Снимка: Shutterstock

Всички знаем, че почивката през уикенда е идеалното удоволствие след петте работни дни. Изследванията обаче сочат, че това е нещо много повече от просто презареждане на батериите - то всъщност може да спаси живота ви.

Учени от Китайския медицински университет в Нанкин са наблюдавали 3400 души, за да установят как циклите на съня влияят на здравето. Те откриват, че вероятността да получат инфаркт или инсулт е с 63% по-ниска при тези, които са недоспали през седмицата, но са си отспали допълнително два часа в събота или неделя.

За разлика от тях при работещите, които са спали по-малко от шест часа на нощ през седмицата и не са компенсирали това през уикенда, честотата на сърдечносъдовите заболявания е била много по-висока.

Известно е, че достатъчният сън - между седем и осем часа на нощ за повечето хора - предпазва от сърдечни проблеми. Качественият сън намалява въздействието на хормоните на стреса върху организма, като предпазва кръвоносните съдове от възпаления.

Но най-новите изследвания показват, че не е проблем да се лишавате от малко сън през седмицата, стига да наваксате в почивните дни.

Скорошно глобално проучване обаче показа, че хората във Великобритания успяват да си доспят средно само 15 минути през уикенда, докато във Финландия, където сънят е най-дълъг, последователното доспиване трае само 26 минути.

Предишни проучвания са установили, че дрямката с един или два допълнителни часа през уикенда може да предотврати затлъстяването и депресията.

Но, казват изследователите от Нанджин, "сънят за наваксване през уикенда се свързва и с нисък риск от стенокардия, инсулт и сърдечни заболявания - особено при хората с кратка продължителност на съня през седмицата."

Изследванията показват, че сънят е не само за физиологична почивка, но има и дълбоко въздействие върху сърдечносъдовото здраве.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бриджит Бардо

    3 1 Отговор
    Направо си вземете отпуск и заспивайте зимен сън, като мечките.
  • 2 Румен Американеца

    2 1 Отговор
    Обичам като дойде уикенда да се излежавам в леглото и да си навиря к.......