Last news in Fakti

23 Декември, 2023 21:31 5 920 6

Кетамин - "конското успокоително"

  • здраве-
  • кетамин-
  • лекарство-
  • медицина-
  • депресия-
  • матю пери

Приятели на починалия актьор Матю Пери твърдят, че той го е използвал за лечение на депресия

Кетамин - "конското успокоително" - 1
Снимка: Shutterstock

Наричат го още "конско успокоително" - което дори напомня за българския израз "конска доза". Всъщност това вещество е упойка, която може да се прилага както при хората, така и при животните.

Случаят с Матю Пери

Да се върнем близо два месеца назад. Тогава светът беше шокиран от новината за смъртта на симпатичния актьор Матю Пери от култовия сериал „Приятели“. Намериха го мъртъв в дома му край Лос Анджелис, а според диагнозата причина за смъртта е била "остър ефект на кетамин". За смъртта на 54-годишния актьор имало и вторични причини: удавяне, коронарна болест на сърцето и употребата на бупренорфин - препарат, който помага след злоупотреба с опиати.

В доклада от аутопсията се посочва, че на Пери са му биели инжекции с тестостерон, бил му е предписан и тамоксифен, хормонален регулатор, който обикновено се приема за профилактика срещу рак на гърдата. В организма обаче не са открити следи от алкохол и забранени наркотици, нямало и принадлежности за употреба на наркотици, но разследващите намерили никотинови изделия, никотинови близалки и инхалатор, както и лекарство срещу диабет в инжекционна форма – предполага се, че Пери го е използвал, за да отслабне.

Според съдебния лекар все пак основната причина за смъртта на Матю Пери е кетаминът. Приятели на покойния актьор твърдят, че той се е подложил на експериментална терапия с кетамин за лечение на тревожност и депресия. Дозата, която е причинила смъртта му обаче не съвпада с дозите при експерименталната терапия с кетамин.

Различни употреби на кетамин

Нека да припомним, че кетаминът се използва в здравните заведения като упойка за хора и животни, но Федералната агенция по храните и лекарствата на САЩ (FDA) не го е одобрила за лечение на психични разстройства.

Според официалната медицинска класификация кетаминът е дисоциативен анестетик с някои халюциногенни ефекти. Какво се случва след приемането му в голяма степен зависи от приетата доза: хората изпитват усещане за „леко превъртане“ и чувството за откъснатост, но понякога се стига до пълно упояване и безсъзнание. Този препарат действа бързо, а влиянието му е сравнително краткотрайно. В сравнение с халюцинациите след употреба на LSD, кетаминовата халюцинация може да продължи само между 30 и 60 минути.

По-малките дози кетаминът променя зрителните и звукови възприятия и може да породи усещане за спокойствие, еуфория и липса на болка. Някои хора разказват, че сякаш излизали от тялото си и преставали да го контролират. При по-високи дози възниква усещане за забрава, подобна на известното преживяване „в преддверието на смъртта“.

Опасни ефекти

Наркотикът може да предизвика частична амнезия – това навярно е и една от причините, поради които се използва за "улесняване на сексуални посегателства", както го формулират от Министерството на правосъдието на САЩ и неговата служба за борба срещу наркотиците. Още по-високите дози превръщат кетамина в упойка, която води до седиране, до безсъзнание и фатално ниски равнища в честота на дишането. Този препарат много често се използва като упойка при хора, подложени на болнична операция. Той е една от най-безопасните и ефикасни упойки за деца, които се нуждаят от кратки, спешни процедури в болница.

Кетаминът се среща като течност и бял прах, така че може да се инжектира или да се смърка. Някои хора го приемат на хапчета, други го пушат. Понякога наркотикът се смесва с други клубни или парти дроги, включително с амфетамини и MDMA. Но употребата на смески от наркотици може да доведе до непредвидени взаимодействия между съставките и да изложи употребяващите на по-високи рискове за здравето.

В анализ на Европейския център за мониторинг на наркотиците и наркоманиите (ЕЦМНН), се отбелязва, че в зависимост от дозата кетаминът нанася "различни остри и хронични вреди, включително неврологични и сърдечносъдови възпаления, проблеми с психичното здраве, като депресиите, както и урологични усложнения, като увреждане на пикочния мехур при интензивна употреба".

Лечение на депресии и психични разстройства

През 2019 г. Федералната агенция по храните и лекарствата на САЩ одобри спрей за нос, съдържащ дериват на кетамина на име ескетамин, който се приема в комбинация с антидепресант на хапчета - за лечение на депресия при възрастни, при които други лекарства не са помогнали.

Но през октомври 2023 г. FDA вече предупреждаваше, че съществува "повишен интерес" към използването на комбинирани продукти с кетамин за лечение на психични разстройства, включително депресия, тревожност, посттравматично стресово разстройство (ПТСР) и обсесивно-компулсивно разстройство, докато в същото време нито кетаминът, нито неговите производни под формата на комбинирани препарати не са одобрени за безопасна употреба при хора.

Проучване от ноември 2023 г., твърди, че кетамин с ниска концентрация се рекламира онлайн с подвеждащото твърдение за негови лечебни свойства. "Въпреки потенциалните положителни ефекти на кетамина при лечението на определени психични състояния, съществуват основателни опасения относно сходствата с опиоидите и риска от широко разпространена злоупотреба", пишат авторите на проучването. Освен това кетаминът води до пристрастяване.

Нужда от нови изследвания

Но нещата далеч не са толкова прости, защото едно друго проучване от 2018 г. предполага, че кетаминът може да се използва при лечение на… пристрастявания. Проучването установи, че препаратът е помогнал на отказали се от пиенето алкохолици и на зависими от кокаин и хероин в желанието им да останат „чисти“ за по-дълго време. Но и тези изследователи предупредиха, че са необходими още изследвания.

Автор: Зулфикар Абани


Поставете оценка:
Оценка 4 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Коментар

    20 6 Отговор
    Кетаминът в днешно време се използва само от ветеринари.Матю може да си е мислил,че е розово пони.
  • 2 д р фройд

    19 3 Отговор
    От мене да знаете легализираните антидепресанти нямат никакъв ефект.Всичко от аптеката е лъжа и измама.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Гого

    10 1 Отговор

    До коментар #3 от "Механик":

    Взимай си дозата кетамин и лягай
  • 5 СЗО

    20 0 Отговор
    Наи- добрата терапия срещу тревожност и депресия е копане на полето по пладне.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.