Last news in Fakti

8 Януари, 2024 15:48 1 231 2

Как да свалим натрупаните килограми по празниците?

  • празници-
  • напълняване-
  • отслабване-
  • диета

Ето 4 лесни начина

Как да свалим натрупаните килограми по празниците? - 1
Снимка: Shutterstock

Макар и да сте си мислели, че ще устоите на празничните обеди и вечери, може би тайно сте похапвали малко повече. Време е да се върнете към работните си задължения и навярно усещате, че не се чувствате комфортно в дрехите си. Може би сте качили някой друг килограм или пък сте задържали течности. Каквато и да е причината за това следпразнично „неразположение“, можете да действате, при това още днес.

Избягвайте диетите за бързо отслабване

Хората често искат да отслабнат и пристъпват към бързи решения, които може да не са подходящи за тях. Консумирането на по-малко от 800 калории на ден може да ви помогне да свалите килограми бързо, но когато се върнете към по-нормалните си хранителни модели, метаболизмът ви ще се забави и теглото ще се върне обратно. Екстремните диети могат да причинят раздразнителност, световъртеж и постоянен глад. За повечето хора е препоръчително да започнат с една малка промяна и да изградят здравословни навици за хранене и активност. Можете да намалите количеството мазнина, когато готвите или пък като за начало, да спрете да консумирате пържени храни и да се фокусирате върху яденето на повече плодове и зеленчуци. Те понижават нивата на кръвната захар и холестерола и помагат за предотвратяване на сърдечни заболявания и затлъстяване.

Следете големината на порциите си

Много хора допускат грешката да се хранят „на крак“, дори и вкъщи. Ако не слагате храната, която консумирате в чиния, можете много лесно да погълнете доста калории. Затова избягвайте да ядете направо от тенджерата или тавата. Следете за размера на порциите си. Препоръчителното количество на порция паста или ориз е около 60 г в сурово състояние. Ако измерите храната си, може да бъде шокиращо, че често пъти хапвате няколко порции на всяко хранене или лека закуска. Можете да се ориентирате и по етикета върху хранителните продукти, относно размера на порциите и калориите и да видите дали наистина имате нужда от повече от една порция. Четенето на етикетите ще ви помогне да направите по-здравословен избор относно съдържанието на мазнините, захарта и солта в храните.

Премерете се на кантар

Макар и да е доста противоречиво, измерването с кантар кара много хора да се задействат и да започнат да следят теглото си. В едно проучване участници, които се претегляли редовно и записвали теглото си (въпреки че получавали информация колко упражнения ще са необходими, за да се изчерпят калориите от празничните десерти), дори са отслабнали през празниците. Хората от контролната група, които не са се претегляли и не са получили информация относно калориите, са напълнели средно с около 2 килограма. С други думи, измерването на кантар е само част от уравнението. Вместо това преглеждането на броя на калориите, които се съдържат в коледните и новогодишните лакомства и информирането колко упражнения ще са необходими, за да ги изгорите, може да ви помогне не само да избегнете напълняване, но и да свалите един-два килограма.

Хранете се по-рано

Ако искате да се сбогувате със спомените от празничните вечери (под формата на паласки), но ви е изключително трудно да спазвате диети, направете нещо много лесно. Променете само часа на хранене. Вместо късно вечер, изтеглете вечерята си преди 18.00 часа и нека първото (и последното ви) питие бъде преди 20.00 часа, пише az-jenata.bg. Така ще дадете на храносмилателната и на отделителната си системи достатъчно време, за да могат да преработят калориите. По възможност, намалете питиетата до 1-2 на седмица. „Запълнете“ стомаха си с много фибри, под формата на зеленчуци (и по-малко плодове). Ако обичате плодове, за предпочитане е да ги хапвате цели, а не под формата на сок. Не забравяйте да пиете повече вода – тя не само ще ви помогне с преработката на храната, но и ще поддържа чувството ви за ситост.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 На кантара се тегли, а не се мери

    2 0 Отговор
    От къде всички взеха да използват меря за кантар?
  • 2 Поп

    0 0 Отговор
    Боже, добре, че ни казахте