Last news in Fakti

29 Януари, 2024 16:32 3 001 11

Невролог посочи какво точно се случва с мозъка след навършване на 50 г.

  • мозък-
  • памет-
  • възраст-
  • 50 години

Специалистът даде ценни съвети как да запазим мозъчното здраве и в напредваща възраст

Невролог посочи какво точно се случва с мозъка след навършване на 50 г. - 1
Снимка: Shutterstock

На 50-годишна възраст мозъкът ви вече се свива. "Кората на главния мозък - външният слой на мозъка - изтънява, миелиновата обвивка, обграждаща влакната на невроните, може да започне да се разрушава, а рецепторите не се задействат толкова бързо", обяснява д-р Дилън Уинт, невролог и невропсихиатър в Кливландската клиника.

Въпреки това повечето хора са все още доста разумни през 50-те си години, но може да започнат да забелязват някои промени в когнитивните си способности. "През 50-те години когнитивните функции, като например запомняне на имена и цифри, скорост на обработка, бърза смяна на задачите и пространствени умения, могат да намалеят", казва Уинт. "Тази тенденция продължава и през следващите десетилетия."

По-забележимо е, че през този период може да се наблюдава едва доловимо намаляване на т.нар. епизодична памет, или "умствения дневник, който включва "метатагове", като например кой е присъствал на срещата миналата седмица и в кой ден се е състояла тази среща", казва Уинт. "От друга страна, други аспекти на познанието, като например моралната преценка, мъдростта и емоционалната регулация, обикновено продължават да се подобряват през този период."

Д-р Дейл Бредесен, изследовател по неврология в Тихоокеанския институт по неврология, добавя, че хормоналните промени също могат да допринесат за когнитивните промени.

"През 50-те години обикновено настъпват хормонални промени, дължащи се на менопаузата при жените и андропаузата при мъжете", казва той. "Когнитивният упадък може да настъпи поради внезапен спад на хормоните, като например спада на естрадиола, свързан с менопаузата. Хората често установяват и по-голямо натрупване на мазнини през 50-те години, което се свързва с когнитивния упадък."

С наближаването на 60-те години, казва Уинт, свиването на мозъка става по-забележимо. "Въпреки че запазвате натрупаните през целия си живот знания, мозъкът ви става по-малко ефективен в достъпа до тези знания и надграждането им", обяснява той.

Бредесен отбеляза, че проблеми, които е по-вероятно да се появят през 60-те години, като сърдечни заболявания и хронични възпаления, могат допълнително да допринесат за влошаване на когнитивните способности.

Нормални признаци на стареене на мозъка и кога да се притесняваме

Нормално е с напредването на възрастта да се наблюдава известно влошаване на когнитивните способности. Но кога забравянето е признак за нещо по-сериозно?

"Най-изявените последици от типичното стареене вероятно са забавянето на умствените процеси, особено измислянето на имена, превключването на задачи, промяната на вкоренени навици и включването на нова информация", казва Уинт. "Мозъкът ни обикновено компенсира тези промени, така че все още можем да функционираме стабилно и независимо."

Спадът на когнитивните способности става притеснителен, когато започне да пречи на ежедневното функциониране. "Това никога не е нормално и официално се нарича деменция", казва Уинт. "Въпреки това между типичното когнитивно стареене и деменцията има зона на леко когнитивно увреждане (ЛКН), при която познавателните способности не са нормални за възрастта - за да се открият, може да са необходими официални тестове - но не пречат на рутинните ежедневни дейности. Около 50 % от хората с ЛКН ще развият деменция през следващите три до пет години."

Ако изпитвате забравяне, проблеми с общуването или други симптоми, които ви тревожат, Уинт предлага да обмислите консултация с гериатър или невролог.

"Това не означава, че имате болестта на Алцхаймер или друг вид деменция, но специалистът може да помогне за стесняване на причината и за евентуални лечения или промени в начина на живот, които могат да бъдат полезни", казва той.

Как да поддържате мозъка си здрав с напредването на възрастта

Въпреки че не може да се направи много за естественото свиване на мозъка, което идва с остаряването, и Уинт, и Бредесен подчертаха, че начинът на живот може да има огромно влияние върху мозъка ви.

"Упражненията имат най-голям ефект върху здравето на мозъка", казва Уинт. "Редовните, умерени аеробни упражнения намаляват риска от влошаване на когнитивните способности. Също така е важно да поддържаме връзки с хората с напреднала възраст, тъй като богатата лична социална мрежа осигурява подкрепа, намалява стреса, бори се с депресията и засилва интелектуалната стимулация."

Тъй като много медицински състояния са силно свързани с влошаване на мозъчната функция, поддържането на здравето на тялото е огромен компонент от поддържането на здравето на мозъка.

"Поддържайте кръвното си налягане и теглото си на здравословни нива, приемайте лекарствата според предписанията, намалете до минимум солта и захарта, поддържайте активност и останете социално свързани и позитивни", казва Уинт. "Качеството на съня също е много важно и трябва да се обърнете към специалист, ако сънят ви е недостатъчен като количество или качество."

Бредесен добави, че за здравето на мозъка трябва да се мисли като за цел за цял живот, така че ако сте на 20 или 30 години, е важно да предприемете мерки сега.

"Опитайте се да избягвате преработената храна, избягвайте уличните наркотици и употребата на тежък алкохол, избягвайте тютюнопушенето, набавяйте си достатъчно сън, избягвайте големия стрес и поддържайте оптимален чревен микробиом и микробиом на устната кухина", каза той.


Поставете оценка:
Оценка 4.9 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ами

    20 0 Отговор
    В мъжкия мозък започват да обикалят картини на вино и пържоли , но без жени ! В женския се въртят големи краставици , ама краставиците не искат дърти.....
  • 2 Брюкселската зелка

    13 2 Отговор
    На бай демент кво му е? Ръкува се с хора от други измерения
  • 3 Предпочитам връзки с

    7 1 Отговор
    20-25 годишни каки, действа много добре на когнитивните ми способности!
  • 4 избягвайте уличните наркотици

    6 0 Отговор
    Яко, от къде тогава да си ги купува дядо? От аптеката ли?
  • 5 Георги

    4 1 Отговор
    Поредна простотия.
  • 6 Хахахаха

    6 0 Отговор
    "избягвайте уличните наркотици"
    Само дизайнерска дрога :-)
  • 7 УдоМача

    2 0 Отговор
    "Уинт, и Бредесен подчертаха, че начинът на живот може да има огромно влияние върху мозъка ви." - най-накрая изплюха ключа от бараката, ама предвид краварника в който живеят, тези с правилно хранене и правилен живот са капка в морето и за да не дразнят болшинството не задълбават..
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 15432

    0 0 Отговор
    50- старост-нерадост.