Last news in Fakti

1 Февруари, 2024 06:39 4 238 10

Старт на безплатното ваксиниране срещу пневмококи за хора над 65-годишна възраст

  • ваксиниране-
  • пневмококи-
  • пенсионери

За тази година са осигурени над 74 хиляди дози от ваксината.

Започва прилагането на безплатни ваксини срещу пневмококи, предназначени за хора на и над 65-годишна възраст. Това съобщават от Министерството на здравеопазването, цитирани от dariknews.bg.

Ваксините са осигурени в рамките на Националната програма за подобряване на ваксинопрофилактиката на сезонния грип и пневмококовите инфекции при лица на и над 65 г. Безплатна ваксинация могат да получат лицата на и над 65 г., вписани в пациентските листи на общопрактикуващите лекари. За тази година са осигурени ваксини за имунизация на до 5% от подлежащите лица.

Като приоритетни групи за 2024 г. са определени хората, страдащи от хронични белодробни болести (хронична обструктивна белодробна болест, тежка астма, бронхиектазии с чести екзацербации, белодробна фиброза с различна етиология, клинично изявена хронична дихателна недостатъчност) и от сърдечно-съдови болести (хронична сърдечна недостатъчност, вродени сърдечни малформации, придобити умерени и високостепенни клапни заболявания, кардиомиопатии, преживян миокарден инфаркт и др). Преценката ще се извършва от личния лекар.

Пневмококовите инфекции са сред основните причини за заболяемост и смъртност в света при хората на и над 65 г. Най-голямо е въздействието им при възрастните, при които пневмококовата пневмония е най-честата изява на пневмококова болест. Придружаващите хронични белодробни и сърдечносъдови заболявания при лицата над 65 г. повишават риска от инвазивна пневмококова болест от три до шест пъти. Вирусните инфекции на горните дихателни пътища, включително грипът, са фактор, благоприятстващ възникването на пневмококови инфекции, като за това допринася и увеличаването на резистентните към антибиотици пневмококи.

За тази година са осигурени над 74 хиляди дози от ваксината.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Брус Уйлис

    11 1 Отговор
    Избягвайте Файзер, Модерна, Астра зенека, и други фирми, които взимат пари от държавата, за да си продават фалшивите ваксини.

    Коментиран от #9

  • 2 Не ви трябва

    6 2 Отговор
    Пневмококите се лекуват с пеницилин.

    Коментиран от #4

  • 3 да де

    7 0 Отговор
    грижи за пенсионната система
  • 4 НОИ

    0 11 Отговор

    До коментар #2 от "Не ви трябва":

    А ти ли ще им плащаш пенсиите, на тия дето няма да се ваксинират??? Прави ти се добро с тези ваксини на теб и държавата

    Коментиран от #5, #6, #7

  • 5 ССС

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "НОИ":

    "А ти ли ще им плащаш пенсиите, на тия дето няма да се ваксинират?"
    Не - ти (НОИ). Щото от ваксинираните вероятно скоро ще си ги спестиш!
  • 6 Като

    1 1 Отговор

    До коментар #4 от "НОИ":

    я докараш до 65,тогава я мисли...Сега си гледай чалгата !!
  • 7 О. Ч. З

    4 2 Отговор

    До коментар #4 от "НОИ":

    Май не те разбраха какво искаш да кажеш
    Безплатен обяд няма за са ваксините са пожелание по натам може и да са задължителни
    Особено като започнат да говорят от сутрин до вечер за нея по новините
  • 8 Механик

    0 1 Отговор
    Представям си как едно огромно стадо от наплашени, малодушни, очукани и най-вече маскирани бабета и дедици се втурва към пунктовете за "доброволна" и най-вече "безплатна" ваксинаця". Напъват с изморените си крачета, натискат се, бутат се като на сутрешен пазар в кауфланд....
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 истина ти казвам

    0 0 Отговор
    Щом е безплатно,ВНИМАВАЙТЕ!!!! Вече го бихме тоа тупан!