8 Февруари, 2024 16:32 3 679 8

Онколог посочи храните с най-много канцерогени

  • канцерогенни-
  • канцероген-
  • вредни храни-
  • нездравословна храна

Лекарят изброи какво прави храните канцерогенни

Онколог посочи храните с най-много канцерогени - 1
Снимка: Shutterstock

Урологичният хирург и онколог Марк Гадзиан коментира храните, които според него са особено вредни по отношение на съдържанието на канцерогени.

„Най-вредните храни са чипсът и пушените колбаси, те съдържат най-много канцерогени“, споделя лекарят.

Според него захарта и солта са не по-малко вредни, „но е напълно невъзможно без тях“. Гадзиан призовава да се следи колко сол и захар консумирате на ден, пише zdrave.to.

Лекарят дава и други съвети за хранене от гледна точка на това, което е вредно да присъства в диетата:

  • Вредно е да се пие по-малко от литър течност на ден, тъй като рискът от уролитиаза и сгъстяване на кръвта значително се увеличава.
  • Вредно е да се пие силен алкохол. Особено опасно е за невроните на мозъка, „действа като невротоксична отрова.”
  • Наднорменото тегло е вредно. Това вреди не само на сърцето и хормоналните нива, но и на ставите на глезена, коленете и гръбначния стълб.
  • Продължителното седене също е вредно. В малкия таз възниква стагнация на кръвта, което провокира простатит, аденом, венозен "застой", хемороиди, а при жените - миома на матката.
  • Вредно е въздържанието от интимни контакти - както развитието на възпалителни, така и на дегенеративни заболявания на тазовите органи може да се ускори.
  • Тютюнопушенето е вредно – обикновените цигари, наргилетата и вейповете също са включени в списъка.

Онкологът обръща внимание и на вредата от лошите мисли, депресията, хазартната зависимост и липсата на физическа активност. Той припомня колко важни са редовните профилактични прегледи.

По отношение на храната лекарят пояснява, че преработените меса като колбаси, шунки, колбаси и хамбургери съдържат нитрити и нитрати, които могат да се превърнат в канцерогени като нитрозамини, когато храната се готви.

Печенето на скара и опушването на храна, особено месо, може да доведе до образуването на полициклични ароматни въглеводороди (ПАВ), които са канцерогенни. Силно преработените храни като чипс, бисквити и мъфини често съдържат добавки, консерванти и оцветители, които се свързват с повишен риск от рак.

Пиенето на алкохол може да увеличи риска от развитие на няколко вида рак, включително рак на гърлото, хранопровода, черния дроб и гърдата. Храните, съдържащи трансмазнини, като бързите храни, пържени храни, бисквити и сладкиши, повишават риска от рак и други заболявания.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    27 3 Отговор
    Ами то какво остана да консумираме....въздух...

    Коментиран от #2, #7

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Гацо

    2 1 Отговор
    Бегай че те утепам...
  • 5 Кислорода

    9 1 Отговор
    убива човека за 80 години, просто ако го няма умираш веднага.
  • 6 дядо поп

    1 0 Отговор
    Я , ходи се пери!
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.