Last news in Fakti

20 Февруари, 2024 16:32 1 280 0

Най-добрите храни за подсилване на имунитета при смяна на сезоните

  • имунна система-
  • имунитет-
  • сезонни храни-
  • плодове-
  • зеленчуци-
  • смяна на сезоните

Пролетта пристига съвсем скоро, ето как да се подготвим

Най-добрите храни за подсилване на имунитета при смяна на сезоните - 1
Снимки: Shutterstock

Пролетта наближава и градусите лека-полека се повишават, а с промяната на времето е важно да коригираме диетата си, за да включим сезонни храни, които могат да помогнат за повишаване на имунитета. Тук ще научим кои са най-добрите плодове и зеленчуци, които да включим в менюто си, за да направим това.

Зимата влиза в последния си месец и настъпването на пролетта съвсем скоро се очаква да донесе голямо облекчение от студа. Въпреки това времето през този период е благоприятно за алергии и респираторни заболявания. Променливата температура осигурява идеална среда за развитие на респираторните вируси. Това е причината случаите на настинка, кашлица, астма, вирусни инфекции да се увеличават през това време на годината.

Затова не само гардеробът, но и хранителният ни режим се нуждае от промяна, тъй като е жизнено важен компонент на здравословния начин на живот. За да подхраним тялото си, да укрепим имунитета си и да се предпазим от сезонни заболявания, трябва да вземем предвид пет храни, които ще изброим по-надолу.

С промяната на времето е важно да включите сезонни храни, които могат да помогнат за укрепване на имунитета ви. Трябва да се съсредоточите върху приема на зелени зеленчуци, сезонни плодове, да се хидратирате добре и да добавяте подправки като джинджифил и чесън.

"С настъпването на пролетта организмът ни се нуждае от съответните корекции. За да подхраним тялото си, да укрепим имунитета си и да се предпазим от сезонните болести, трябва да вземем предвид тези пет храни. Те ще действат като съюзници за нашето благосъстояние със своите мощни хранителни вещества.," казва диетолог.

5-те най-добри храни при настъпването на пролетта

Нупур Патил, специалист по хранене, споделя най-добрите храни, които да консумирате през пролетния сезон, за да дадете тласък на имунитета си.

1. Зеленолистни зеленчуци: Богати на витамини, минерали и антиоксиданти, зелените листни зеленчуци като спанак, кейл и зеле са от съществено значение за укрепване на имунната защита. Според проучване, публикувано в Nutrition Reviews, зеленолистните зеленчуци са богати на диетичен нитрат - органично съединение с противовъзпалителни свойства, което може да помогне за регулиране на имунната система.

2. Цитрусови плодове: Консумирането на сезонни плодове може да ви помогне да останете здрави и без болести по време на прехода на времето. Портокалите, лимоните и грейпфрутите придават пикантна сладост на вкусовите ни рецептори и засилват имунната функция и предпазват от инфекции, тъй като са богати на витамин С.

3. Горски плодове: Пресни горски плодове—боровинки, ягоди и малини— са не само сочни и вкусни, но и пълни с антиоксиданти, които помагат в борбата с оксидативния стрес и укрепват имунната устойчивост.

4. Джинджифил: Подправките могат да играят ключова роля в предотвратяването на инфекции и борбата с възпаленията. Прегърнете пикантната топлина на джинджифила, ценен заради противовъзпалителните и антибактериалните си свойства, предлагащ ползи за укрепване на имунната система, за да се подсилите срещу сезонните заболявания.

5. Чесън: Използвайте острата сила на чесъна, известен със своите антимикробни свойства, които се борят с патогените и подпомагат имунното здраве.

С тези пролетни суперхрани ще помогнете на организма си да се справи отлично със смяната на времето.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА