Last news in Fakti

14 Март, 2024 16:45 1 985 1

Как да подобрим чревното здраве?

  • стомашно-чревен тракт-
  • здраве-
  • хранене-
  • храни-
  • чревно здраве

10 стъпки за по-доброто стомашно-чревно здраве

Как да подобрим чревното здраве? - 1
Снимка: Shutterstock

Знаете ли какво е общото между достатъчния всекидневен прием на вода, добрия сън, редовната спортна активност и балансирането на стреса? Всички те са важни за доброто стомашно-чревно здраве.

Ако имаме чести неразположения с него, в дългосрочен план това може да доведе до задълбочаването на други неразположения, възникването на нови.

Как още бихме могли да подобрим чревното си здраве?

1. Внимавайте с консумацията на въглехидрати. Познати са 2 вида въглехидрати – смилаеми и несмилаеми, които допринасят за микробиома в червата. Смилаемите въглехидрати като глюкоза, фруктоза и галактоза бързо се освобождават в кръвта. Диетичните фибри са несмилаема храна, която остава дълго време в червата и дава усещане за ситост. Освен това, захарните изделия, изкуствените подсладители, нарушават микробиома.

2. Увеличете приема на пребиотични храни. Примери за такива са чесън, лук, корен от цикория, банани, ябълки, киви, диня, грейпфрут, аспержи, горски плодове, смляно ленено семе, какао и други.

3. Консумирайте здравословни мазнини. Едни от най-полезните са омега-3 мастните киселини, които можем да си набавим чрез консумацията на орехи, риба, смляно ленено семе, спанак и други.

4. Избягвайте високия прием на сол и солени храни. Ежедневното меню с високо съдържание на сол е основен рисков фактор за хипертония, бъбречно увреждане и сърдечни заболявания. Според учени, може и да увеличи риска от рак на стомаха.

5. Избягвайте изкуствените подсладители. Те се съдържат в много напитки, храни или ние избираме да ги добавим към кафето си. Според западни проучвания изкуствените подсладители могат да променят микробиотата и да доведат до много неблагоприятни ефекти, като непоносимост към глюкоза.

6. Обогатете менюто си с микронутриенти. Микроелементите играят важна роля в регулирането на енергийния метаболизъм, имунната и други функции в организма.

Например за каротеноидите, на които плодовете и зеленчуците дължат цвета си, се смята, че оказват влияние върху здравето на червата. Трябва да се отбележи един важен ключов елемент, който влияе върху здравето на червата. Полезни храни, богати на каротеноиди са спанак, тиква, моркови, домати, манго, праскови, броколи, сладки картофи, грейпфрут и други. Витамините и минералите също са микронутриенти.

7. Консумирайте храни, богати на полифеноли. Примери за такива са плодове, чай, семена, зеленчуци, зърнени храни и кафе, за които е известно, че имат редица ползи за чревното здраве.

8. Бъдете внимателни с храните, които съдържат глутен. Ако след консумацията на тестени изделия, приготвени с брашно, което съдържа глутен, страдате от подуване, газове и болки в корема, то най-вероятно глутенът е виновен. Разбира се, препоръчително е да се консултирате с лекар.

9. Бъдете внимателни с алкохолните напитки и тютюнопушенето. По-високият прием на алкохол води до нарушаване на баланса на чревната микробиота, пише az-jenata.bg. Това може да бъде причина и за развитие на алкохолни чернодробни заболявания, стомашно-чревни възпаления и други. Смята се, че пушенето също променя чревната микробиота, увеличавайки риска от възпалително заболяване на червата.

10. Избягвайте храните тип бързо хранене, като пържено и панирано пиле, пържени картофки, бургери, тъй като качеството на тези храни нарушава доброто храносмилане.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 АБВ

    0 4 Отговор
    Като и направя една клизма и после ще ака като самосвал