Last news in Fakti

26 Март, 2024 11:56 1 987 4

Генетична мутация е причинителят на псориазис

  • псориазис-
  • генетична мутация-
  • ген-
  • генетика-
  • болест-
  • кожно заболяване

Развитието на псориазиса води и до артрит при някои пациенти

Генетична мутация е причинителят на псориазис - 1
Снимка: Shutterstock

Австралийски учени съобщиха, че са идентифицирали генетична мутация, която е причина за кожното заболяване псориазис, съобщи ЮПИ.

Хроничното възпаление причинява червени, сърбящи петна по кожата. Някои пациенти развиват и артрит вследствие на кожното възпаление, пояснява БТА.

Изследователите от Австралийския национален университет, които са идентифицирали генетичната мутация, се надяват откритието им да допринесе за откриване на лечение на псориазиса.

Толкова много хора са обвинявани в лоша хигиена заради плаките и дори за малки кожни лезии. Но не е грешка на тези хора, че кожата им е в това състояние. Псориазисът е болезнено, изтощаващо заболяване, каза Ребека Дейви, изпълнителен директор на фондация Arthritis ACT и една от поне 500-те хиляди австралийци с псориазис.

Учените са идентифицирали гена IKBKB, който кара имунните Т-клетки да реагират необичайно. Пациенти с две копия от този ген са с повишен риск да развият псориатичен артрит, пишат авторите в сп. "Нейчър комюникейшънс".


Поставете оценка:
Оценка 4 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    1 3 Отговор
    Явно не е тази причината,защото има бум на псориазис и вие го знаете.Има бум и на магарешка кашлица и чак сеа почнахте да се поиспускате в медиите.Коклюшът вероятно е създаден в лаборатория !ваксините не го спират има го Масово в европа и по цялата земя!За псориазисът има много качествени стари рецепти които са за изчистване на жлезите с вътрешна секреция,както и мехлеми ,но Слънцето и морският пясък и вода го държат здраво!Магарешката е някакъв ад...една наистина се удивих..Млада лекарка точно обрисува ,Коклюшът с проявленията му.видях я по бтв!От коклюш боледуват не само децата......Него подценявайте,това е бактерия,микроорганизъм,който не си отива с години,ноо все пак за него има....антибиотик......
  • 2 Е то това

    1 1 Отговор
    Е ясно от години
  • 3 Тракийска

    1 1 Отговор
    рецепта за Контактен Дерматит от пра пра пра баба ми ме излекува успешно от сърбящи лезии и рани...
    30 грама изсушен цвят от Невен ври половин час на водна баня в 300 грама чиста,мита,неосолена свинска мас..Маста се прецежда в буркан с тензух,цвета от Невен се изхвърля .С тази мас се мажеш три пъти на ден...Тва е!!!!Пробвайте и при Псориазис - дано помогне!!!
  • 4 генетична мутация

    1 3 Отговор
    е причина за русосифилизтизъм