Last news in Fakti

15 Юни, 2024 19:35 1 736 5

Бактериите - скрита тайна за дълъг и здравословен живот?

  • бактерии-
  • бактерия-
  • чревни бактерии-
  • чревна флора-
  • чревна микрофлора-
  • чревно здраве

Учените откриха още доказателство колко значими за здравето са чревните бактерии

Бактериите - скрита тайна за дълъг и здравословен живот? - 1
Снимка: Shutterstock

Тайната за здравословното остаряване може да са бактериите. По-конкретно, трилионите бактерии, които живеят в червата ни.

Сърдечно-съдовите заболявания са водещата причина за смърт в световен мащаб и се увеличават с напредване на възрастта. Обикновено свързаното с възрастта сърдечно-съдово заболяване е резултат от множество заболявания, включително високо кръвно налягане, висок холестерол, диабет и затлъстяване. И докато нашата генетика и здравословният, активен начин на живот играят важна роля в модулирането на тези рискови фактори, новите изследвания показват, че може да има друг ключов фактор: чревната микробиома.

Все повече научаваме, че нашите чревни бактерии играят роля във всичко - от храносмилането до депресията, както и в нашия риск от развитие на множество заболявания. Наистина, има натрупване на доказателства, че нашите чревни микробиоми може да държат ключа към здравословното стареене. Но докато предишни изследвания са идентифицирали микробни модели, свързани със здравословното остаряване, взаимодействието между нашия чревен микробиом, възрастта и метаболизма при риска от сърдечно-съдови заболявания е по-малко проучено.

В проучване, публикувано в списанието Nature Medicine, учени от Факултета по медицина на Шанхайския университет Jiao Tong се заеха да проучат дали свързаните с възрастта микробни подписи могат да повлияят на развитието на сърдечно-съдови заболявания при хора с известни рискови фактори за сърдечно-съдови заболявания.

„Ние проектирахме това проспективно проучване, за да идентифицираме метаболитно здрави и нездравословни индивиди, да изследваме свързаните с възрастта и метаболизма влияния на чревни микроби и да анализираме взаимодействието между чревния микробиом, възрастта и метаболизма с дългосрочен риск от сърдечно-съдови заболявания ," пишат изследователите.

Изследователите класифицираха група от 19 268 индивида на възраст между 40 и 93 години в това, което те описват като „клъстери с множество заболявания“. Тези групи описват участниците според тяхното представяне на множество рискови фактори за заболяване.

Например, индивидите в клъстер 1 с множествена заболеваемост (или MC1) се считат за метаболитно здрави, докато тези в MC4 показват метаболитни нарушения, свързани със затлъстяването. Тези в MC5, междувременно, показват метаболитни нарушения, свързани с високата кръвна захар.

За период от 10 до 11 години, тези в MC4 са видели 75 процента по-висок риск от развитие на сърдечно-съдови заболявания в сравнение с MC1, докато тези в MC5 са видели 117 процента повишен риск. От тези участници фекални проби бяха взети от 4491 индивида и анализирани, за да се установят ясни модели в чревните микроби на всяка клъстерна група с множество заболявания.

В отделен анализ екипът откри също ясна промяна в състава на микробиома с възрастта, която беше валидирана с помощта на външна кохорта от 4425 индивида. От това изследователите създадоха "чревна микробна възраст" метрика—измерване, което описва колко "стар" чревният микробиом на индивида е такъв, независимо от неговата или нейната хронологична възраст.

Сред индивидите над 60 години, тези в групите MC4 и MC5 с по-висока микробна възраст показват повишен риск от сърдечно-съдови заболявания в сравнение с тези с по-ниска микробна възраст, независимо от хронологичната възраст, пола и други фактори, свързани с начина на живот. С други думи, тези с "по-млади" чревните микробиоми са по-малко склонни да развият сърдечно-съдови заболявания, въпреки наличието на множество рискови фактори за сърдечно-съдови заболявания.

„Ние открихме, че по-младата микробна възраст...ефективно противодейства на риска от сърдечно-съдови заболявания при метаболитно нездравословни по-възрастни индивиди, независимо от хронологичната възраст, пол, образователни постижения, начин на живот и диетични фактори и употребата на лекарства," пишат изследователите.

„Този модел предполага модулираща роля на микробната възраст в сърдечно-съдовото здраве за метаболитно нездравословни възрастни хора," казаха те.

Необходими са по-нататъшни изследвания, за да се потвърдят тези връзки, но предишни проучвания при животни предполагат, че трансплантирането на чревни микроби на по-млади индивиди в по-възрастни може да облекчи заболяванията, свързани с възрастта, и да удължи продължителността на живота при по-възрастните индивиди.

И как се трансплантират нечии микроби? Като прехвърлят техните изпражнения!

Въпреки това, изследователите добавят, че тази интервенция – известна като фекална микробна трансплантация – може да представлява потенциални рискове, като повишени нива на възпаление. „Следователно връщането на часовника на стареенето с фекална микробна трансплантация може да не е оптимална стратегия за поддържане на здравословно стареене,“ те пишат.

„Бъдещите подходи, базирани на микробиоми, съобразени с индивидуалния здравен статус, са от решаващо значение за насърчаване на здравето през целия човешки живот,“ казаха те.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Събче, това не е твоята тема

    10 1 Отговор
    Микробиомът е съвкупност от бактерии, вируси, гъби, ензими. Съставът на микробиомът се предава по наследство, също като предпоставеността към сърдечно-съдови заболявания. Това ли са открили китайските другари? Има го в учебника по микробиология.