Last news in Fakti

16 Юни, 2024 15:18 1 751 4

Ядките: яжте ги всеки ден, за да се предпазите от инфаркт

  • ядки-
  • бадеми-
  • орехи-
  • кашу-
  • полезно-
  • здравословно хранене-
  • сърце

Учените са категорични, че ежедневната, но но прекомерна консумация на ядки, е особено полезна за сърцето и кръвоносните съдове

Ядките: яжте ги всеки ден, за да се предпазите от инфаркт - 1
Снимка: Shutterstock

Ново изследване на учени от Харвард установи коя храна намалява значително риска от инфаркт, инсулт и сърдечно-съдови заболявания.

Ежедневната консумация на този продукт смъква с 33% опасността от фатален сърдечен удар, пише в. "Дейли мейл".

Учените отбелязват, че приемането пет дни в седмицата на тази храна намалява риска от коронарна болест на сърцето с 20%.

Това са ядките! Специалистите са на мнение, че 7 ореха или също толкова бадема са достатъчни като количество.

Ядките имат много полезни съставки като ненаситени мастни киселини, фитохимикали, фибри, витамини - вит. Е, фолат, минерали като калций, калий и магнезий. Те регулират нивото на кръвната захар, кръвното, метаболизма на мазнините, възпалението, функционирането на кръвоносните съдове.

Освен тях, едни от най-полезните ядки са орехи, кашу, лешници, макадамия.

Сърдечносъдовите заболявания са водещата причина за смърт сред хората с метаболитното разстройство. Американските изследователи подчертават, че допълнителната порция ядки намалява риска от смърт от сърдечно-съдово заболяване с между 3 и 6%. Те обаче са категорични, че не трябва да се прекалява с тях, защото все пак съдържат доста калории, а в бадемите има и миниатюрни количества цианид, който е чиста отрова.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 от две години свеки ден ям ядки микс

    7 0 Отговор
    И съм в прединфарктно състояние и със средна форма на аритмия.
  • 2 потрбител

    13 0 Отговор
    елементарно уотсън!!!лятото спада консумацията и оборотите на магазините за ядки спадат драстично!!!...и трябва да ви покажем със статии тип продуктово позициониране колко са полезни ядките за здравето ви...а между другото никой не се интересува за вашето здраве важното е да давате пари и да плащате по много
  • 3 Дедо ви

    4 0 Отговор
    И къ така да ги ядем куто нема зъбе бре....
  • 4 Име

    0 0 Отговор
    Кашу и макадамия не е добре да се консумират при висок холестерол.