9 Юли, 2024 15:45 4 110 2

Високият холестерол личи дори по лицето

  • висок холестерол-
  • атеросклероза-
  • сърце-
  • здраве

В началните етапи може да е трудно да се забележи високият холестерол поради липсата на каквито и да било видими симптоми

Високият холестерол личи дори по лицето - 1
Снимка: Shutterstock

Високият холестерол е изключително опасно състояние, което се характеризира с повишени нива на мазнини в кръвта. Тези мастни молекули постепенно полепват по стените на артериите, което води до образуването на плаки, които пречат на богатата на кислород кръв да достигне до сърцето и мозъка. На този етап признаци, че нивото на "лошия" холестерол е било високо дълго време, могат да се появят по различни части на тялото, включително по лицето, съобщава „Дейли Експрес“.

В началните етапи може да е трудно да се забележи високият холестерол поради липсата на каквито и да било видими симптоми. Ето защо, за да се открие това състояние в ранен етап, е необходимо да се правят редовни изследвания за нивото на холестерола в кръвта. Това е много важно, тъй като ранното диагностициране може значително да намали вероятността от развитие на усложнения в бъдеще.

Основната опасност от високия холестерол се крие в способността му да стеснява лумена на артериите, в резултат на което жизненоважните органи не получават пълноценно кислород и ключови хранителни вещества, необходими за нормалното им функциониране. Колкото по-дълго оставяте това състояние без лечение, толкова по-висок е рискът от развитие на атеросклероза, която от своя страна може да доведе до сърдечен удар.

Атеросклерозата се характеризира с отлагане на мазнини, холестеролни молекули и други вещества по стените на артериите. Тези отлагания обикновено се наричат атеросклеротични плаки“, обясняват от клиниката „Майо“ и добавят: „Такива плаки водят до стесняване на артериалния лумен, което блокира притока на кръв“. Намаленият мускулен тонус на лицето може да бъде предупредителен знак, че кръвта не достига пълноценно до тъканите на лицето."

Ако имате атеросклероза на артериите, водещи към мозъка, може да изпитате признаци и симптоми като внезапно изтръпване или слабост в ръцете и краката, затруднен говор и летаргия. Временна загуба на зрението на едното око или вяла лицева мускулатура“ също могат да бъдат признаци на атеросклероза.

Тези симптоми обикновено показват значително стесняване на артериалния лумен и са предупредителен знак, че сте изложени на риск от инсулт. Лечението трябва да започне възможно най-скоро, за да се намали рискът от инвалидизация или дори смърт. Често усложненията, свързани със стеснени артерии, засягат краката, тъй като мускулите на краката се нуждаят от повече кислород поради по-голямата физическа активност.

Как да избегнем високия холестерол

Нивото на това вещество в кръвта се определя едновременно от два показателя: липопротеинов холестерол с ниска плътност, наричан още „лош“ холестерол, и липопротеинов холестерол с висока плътност, считан за „добър“. Храните, богати на разтворими фибри, са много подходящи, ако трябва да поддържате нивото на холестерола под контрол, тъй като те свързват молекулите на мазнините в храносмилателния тракт и ги извеждат от организма.

Диета, която включва овес, бадеми, соя и растителни стероли в големи количества, също ще помогне за коригиране на нивата на холестерола. Това е така, защото тези храни задействат механизми, които предотвратяват усвояването на мазнините в червата и синтеза на холестерол в черния дроб.

Редица проучвания показват, че индивидуалните хранителни режими действат добре в борбата с високия холестерол.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ИНТЕРЕСНО

    9 0 Отговор
    КАК...🐷 и 🎃 са още сред нас.....
  • 2 Истината

    6 1 Отговор
    Редица проучвания показват че соята е ГМО и от нея на мъжете им омекват китките.