11 Юли, 2024 14:41 1 427 2

Диета при акне – ето какво да ядете за по-чиста кожа

  • акне-
  • диета-
  • растителна диета-
  • омега 3

За борбата с акнето се препоръчва растителна диета, богата на омега 3 мазнини

Диета при акне – ето какво да ядете за по-чиста кожа - 1
Снимка: Shutterstock

За борбата с акнето се препоръчва растителна диета, богата на омега 3 мазнини, съобщи ЮПИ, позовавайки се на научно изследване.

Шестнайсет седмици средиземноморска диета, съчетана с добавки на основата на водорасли, съдържащи омега 3 мазнини, водят до успокояване на възпалените участъци от кожата, гласят резултатите от изследването, обхващащо наблюдение над 60 души с умерена форма на акне.

Изследването е проведено от екип на университета "Лудвиг Максимилиан" в Мюнхен, Германия, и е публикувано в Journal of Cosmetic Dermatology, пише БТА.

Медикаментозното лечение, особено в тежките случаи, е задължително за третиране на акнето, но начинът на живот не бива да се пренебрегва, изтъкват авторите. 98,3 процента от участниците, които не са провеждали лекарствена терапия, са страдали от омега 3 дефицит към началото на изследването.

Участниците са изследвани за установяване на нивата на ейкозапентаенова киселина и докозахексаенова киселина, които са най-важните за организма омега 3 мастни киселини. Съдържат се в мазните риби и водораслите, в месото и млякото на животни, хранени с трева, както и в обогатените яйца.

Начинът на живот, включително препоръките за диети, не би следвало да се възприемат като опозиция на медикаментите, а като допълнение към едно съвременно третиране на акнето, каза д-р Ане Гюртлер, дерматолог в болницата "Лудвиг Максимилиан".

Четирима участници в проучването са съобщили за влошаване на състоянието си. Останалите обаче са съобщили за подобрение, особено видимо при тези с розацея.

Участниците са получили индивидуална консултация и са били насърчавани да следват средиземноморската диета и да се хранят с домашно приготвена сезонна храна. Сред препоръките е бил и съветът за ограничаване на свръхпреработените храни, както и на млечните произведения и червеното месо.

Авторите на изследването уточняват, че комбинацията от грижа за кожата, диета, замърсяване, климат, психосоциални фактори може да повлияе на степента на сериозност на състоянието.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 акнестите мадами са

    2 2 Отговор
    по плодовити и потентни . Не че е добре до 30-40 години да ти се появява акне и бенки . И на снимката тая е ок .
  • 2 Имате фактологически грешки

    6 1 Отговор
    Акне и розацея са съвсем различни неща. Розацеята третирана с илачи за акне води до катастрофални последици. Не обърквайте хората, пишете си за мадами по бански, ергенът и други жълтини.