14 Юли, 2024 16:02 1 638 1

Необходимо ли е да се коригират дозите на лекарствата през лятото?

  • лекарства-
  • медикаменти-
  • доза-
  • предписание-
  • лято-
  • горещо-
  • жега

Според експерти дозите на предписаните медикаменти е нужно да бъдат преразгледани заради летните жеги, които оказват значително влияние върху организма

Необходимо ли е да се коригират дозите на лекарствата през лятото? - 1
Снимка: Shutterstock

Медици препоръчват да се консултирате с лекаря си дали е необходимо да промените дозата на лекарствата си по време на летните горещини.

Те казват, че високите температури могат да променят не само действието на медикаментите - поради което се препоръчва лекарствата да се съхраняват на хладно, тъмно и сухо място - но и реакцията на организма ви към тях, посочва центърът за консултации на потребителите в германската провинция Северен Рейн-Вестфалия.

Ако например приемате лекарство, което потиска усещането за жажда, заедно с диуретик, може да се обезводните, предупреждават съветниците на потребителите. Обилното потене и недостигът на течности може да наруши функцията на бъбреците и евентуално да повлияе на концентрацията на активната съставка на лекарството.

Някои лекарства могат да направят кожата ви по-чувствителна към слънчевата светлина, т.нар. фоточувствителност, което увеличава риска от слънчево изгаряне или води до силни кожни реакции. Сред тях са различни антибиотици и болкоуспокояващи и противовъзпалителни лекарства като диклофенак и ибупрофен, казват експертите, цитирани от Дарик.

Топлината може също така да засили реакциите на организма ви към антихипертензивни лекарства. Германската фондация за сърдечни заболявания предупреждава, че горещото време може да постави хората с високо кръвно налягане или сърдечносъдови проблеми под сериозен риск, което може да доведе до внезапно спадане на кръвното налягане, циркулаторен колапс или топлинен удар.

Затова, ако редовно приемате лекарства и температурите на открито са високи, трябва да се вслушвате в тялото си още по-внимателно от обикновено. Попитайте фармацевта или лекуващия си лекар за потенциалните странични ефекти и дали дозите на лекарствата ви трябва да бъдат коригирани.

И накрая, но не на последно място, някои общи съвети от особено значение: В горещите летни дни пийте много течности, стойте на сянка и избягвайте силна натовареност и емоционален стрес.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    0 0 Отговор
    Много е важна -Консултацията с лекар......Той ще живее вместо теб,нали факти.........Намерете консултант на джокович......