Много хора не знаят, че в кухненския им шкаф се крие подправка, която може да им осигури огромен набор от ползи за здравето. Канелата не само има приятен вкус, когато се добавя към определени ястия, но и може да помогне в борбата със сериозни заболявания.
За хората с високи нива на кръвната захар би било полезно да държат в кухнята си тубичка с канела. Според експертите канелата е една от най-добрите подправки за намаляване на кръвната захар. Освен това тя е лесно достъпна, независимо дали е под формата на прах или канелени пръчици.
Доказано е, че подправката подпомага регулирането на нивата на кръвната захар, като повишава инсулиновата чувствителност. Както и понижава скоковете на кръвната захар след хранене и свежда до минимум вероятността от проблеми, свързани с диабета.
Проучванията са установили, че това се дължи на факта, че канелата може да имитира действието на инсулина и да подпомогне организма при транспортирането на захарта от кръвта до клетките.
Едно проучване установи, че приемът на 1,5 грама канела на прах всеки ден в продължение на 12 седмици може значително да намали нивата на инсулина на гладно и да повиши инсулиновата чувствителност. В друго проучване специалистите установяват, че канелата има способността да понижава хемоглобин А1с при хора с диабет тип 2 с 0,27% до 0,83%.
Трябва да споменем, че канелата съдържа 18% полифеноли. Това са микроелементи, които помагат в борбата с болестите и са антиоксидант, който подобрява инсулиновата чувствителност.
Антиоксидантите играят ключова роля в подпомагането на организма да намали оксидативния стрес, който е форма на клетъчно увреждане, причинено от вредните "свободни радикали". Това е жизненоважно, тъй като оксидативният стрес се свързва с появата на почти всички хронични заболявания, като например диабет тип 2.
Доказано е също така, че канелата понижава холестерола и намалява възпалителните процеси в организма. Добавянето на канела към диетата ви може да намали триглицеридите и общия холестерол, като потенциално понижи и риска от сърдечни заболявания.
Редовният ѝ прием в продължение на седем седмици може да доведе и до понижаване на кръвното налягане. Въпреки че една чаена лъжичка не съдържа много витамини и минерали, в по-големи количества тя може да осигури прилична доза антиоксиданти.
Канелата е толкова лесно допълнение към закуската ви. Опитайте я в овесена каша, пресни плодове или дори в чай и кафе като алтернатива на захарта.
Заслужава си да се спомене, че въпреки че няма лек за диабет тип 2, проучванията показват, че в определени случаи той може да бъде обърнат. Чрез промяна на хранителния режим и сваляне на излишните килограми е възможно да се достигнат и поддържат здравословни нива на кръвната захар, без да е необходимо да се приемат лекарства.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 Ха ха ха
16:48 14.07.2024
2 Христо
Това е касия - Cinnamómum aromáticum . Тя няма здравословните свойства на истинската канела - Cinnamomum verum, може дори да е опасна в по-големи количества, защото съдържа отровния кумарин.
В интернет има много за разликите между двете растения.
17:22 14.07.2024
3 Христо
А изследванията за ползите от канелата са върху истинска канела, разбира се
17:25 14.07.2024