15 Юли, 2024 13:56 1 332 1

Средиземноморската диета се оказа особено полезна и за здравето на децата

  • средиземноморска диета-
  • полезно-
  • здравословно хранене-
  • полезна храна-
  • деца-
  • сърдечно здраве

Популярната диета е избирана за диета на годината няколко пъти подред, а сега диетолозите откриват и още нейни ползи

Средиземноморската диета се оказа особено полезна и за здравето на децата - 1
Снимка: Shutterstock

Средиземноморската диета от години набира популярност сред лекарите и диетолозите, като постоянно се признава за един от най-здравословните модели на хранене, особено полезен за хората с хронични здравословни проблеми или с риск от сърдечни заболявания. Тя обаче не е предназначена само за възрастни. Международен изследователски екип е открил, че децата и тийнейджърите, които консумират повече плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни и здравословни мазнини, са склонни да имат по-добри нива на холестерола и кръвното налягане в сравнение с връстниците си с не толкова здравословен хранителен режим.

Въпреки че средиземноморската диета е добре известна с положителното си въздействие върху здравето на възрастните, по-малко проучвания са изследвали въздействието ѝ върху по-младите хора. Тази диета, богата на зехтин, ядки, риба, бобови растения и пресни продукти и бедна на червено месо, сладкиши и преработени храни, изглежда предлага ползи за сърдечносъдовата система и на децата. Последните открития, публикувани в JAMA Network Open, показват, че включването на тези храни може да помогне за защита на сърдечното здраве на децата от ранна възраст.

Учените прегледали девет проучвания, включващи 577 деца на възраст от 3 до 18 години, за да проучат ефектите на средиземноморската диета. Тези интервенции варирали от осем до 40 седмици и включвали различни групи: деца с наднормено тегло или затлъстяване, деца с преддиабет и здрави деца. Констатациите се оказват окуражаващи.

Средно при децата, които спазвали средиземноморския начин на хранене, се наблюдавало намаляване на систоличното кръвно налягане с близо пет пункта. При тях също така се наблюдаваха по-ниски нива на триглицеридите, общия холестерол и "лошия" LDL холестерол, докато нивата на "добрия" HDL холестерол леко се повишили.

Въпреки че наблюдаваните промени може да изглеждат скромни, те биха могли да окажат значително влияние върху дългосрочното здраве на сърцето. Повишеното кръвно налягане и нивата на холестерола в детска възраст са свързани с по-висок риск от сърдечни заболявания в по-късен етап от живота. Подобрявайки тези показатели в ранна възраст, средиземноморската диета може да допринесе за по-добро сърдечносъдово здраве, когато децата пораснат и станат възрастни.

Какво прави средиземноморската диета толкова полезна за здравето на сърцето?

Тя е пълна с хранителни вещества, които подпомагат доброто състояние на сърдечносъдовата система. Зехтинът и ядките осигуряват полезни за сърцето мононенаситени мазнини, а плодовете, зеленчуците и пълнозърнестите храни - фибри, витамини и антиоксиданти. Рибата предлага омега-3 мастни киселини. Комбинирани, тези елементи създават противовъзпалителен ефект и помагат за регулиране на нивата на холестерола, поддържайки цялостното здраве на сърцето.

Средиземноморската диета се отличава и с ниските си нива на храни, които могат да окажат негативно влияние върху здравето на сърцето. Тя ограничава наситените мазнини, съдържащи се в червеното месо и пълномаслените млечни продукти, както и добавените захари и силно преработените храни. Този аспект е особено полезен за децата с наднормено тегло, които често консумират по-големи количества от тези нездравословни варианти.

Авторите на проучването подчертават, че техните открития подчертават необходимостта от насърчаване на здравословни хранителни навици от ранна възраст. Прилагането на училищни програми или семейни интервенции, съсредоточени върху средиземноморския стил на хранене, може да бъде ефективна стратегия за подобряване на сърдечносъдовото здраве при децата.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 провинциалист

    1 0 Отговор
    "Средиземноморската диета се оказа" - особено трудна за превод. Диета - специален режим на хранене, прилаган обикн. при болни. Меню (второ значение) - храна, ястия. Източник - Институт за български език, Речник на българския език (онлайн).