6 Август, 2024 12:45 1 552 5

Учени: Пиенето от пластмасови бутилки може да повиши кръвното налягане

  • пластмасови бутилки-
  • високо кръвно налягане-
  • микропластмаса-
  • здраве

По-високо кръвно налягане може да доведе до повишен риск от сърдечни заболявания

Учени: Пиенето от пластмасови бутилки може да повиши кръвното налягане - 1
Снимка: Shutterstock

Пиенето от пластмасови бутилки може да повиши кръвното налягане заради микропластмасата, която навлиза в кръвта, съобщи в. "Дейли мейл", позовавайки се на австрийски учени, предава БТА.

Микропластмаса е открита и в течности в стъклени бутилки според други изследвания. Експертите казват, че свързаното с това по-високо кръвно налягане може да доведе до повишен риск от сърдечни заболявания.

Новото изследване установи, че кръвното налягане спада, след като участниците спрат приема на течности, включително вода, от пластмасови и стъклени бутилки, и пият само чешмяна вода две седмици.

"След задълбочено проучване заключихме, че напитките, опаковани в пластмасови бутилки, трябва да се избягват", казват изследователи от катедрата по медицина в Дунавския частен университет в Австрия. "Наблюдавахме забележителни тенденции. Резултатите от проучването предполагат за първи път, че намаляването на употребата на пластмаса може потенциално да понижи кръвното налягане, вероятно поради намаления обем на пластмасови частици в кръвния поток. Промените, които наблюдавахме в кръвното налягане, предполагат, че намаляването на приема на пластмасови частици може да намали сърдечносъдовия риск."

Изследвания показват, че микропластмасата - микроскопични фрагменти, които са резултат от разграждане на пластмаса, предизвикано от ултравиолетовите лъчи или от удряне на бутилка, е повсеместна.

Микропластмаса е открита в слюнката, сърдечната тъкан, черния дроб, бъбреците и плацентата. Няколко изследвания установиха високи концентрации във вода в пластмасови бутилки.

За новото изследване, публикувано в списанието Microplastics, учените са накарали осем мъже и жени да пият чешмяна вода, като са ги предупредили да се въздържат от напитки, съхранявани в пластмасови или стъклени бутилки. Направени са няколко измервания на кръвното налягане в началото и по време на проучването. Резултатите показват след две седмици статистически значим спад на диастоличното кръвно налягане - налягането в артериите, когато сърцето почива между ударите.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Град Козлодуй

    7 2 Отговор
    Я пием млеко направо от вимето.
  • 2 Иван

    5 5 Отговор
    Абе от къде тези простотии от 30 години пием от пластмасови бутилки нали
  • 3 12340

    6 0 Отговор
    А от дървени бардуци--да го понижи?
  • 4 Никой

    3 0 Отговор
    В милата ни родина чешмяната вода става само за поливане. В един малък град от 100 000 плевела от 20 години не могат да въведат в експлоатация пречиствателна станция, но това не пречи на депутатките от местообитанието на всеки избори да мамят плевелите. Горките продължават да вярват.
  • 5 А дано,

    2 0 Отговор
    ама надали! Зелената пропаганда съвсем изтрещява!