16 Септември, 2024 11:58 890 3

Есента настъпва: Кои са сезонните плодове и зеленчуци и как да ги ядем?

  • есен-
  • есенни плодове-
  • есенни зеленчуци-
  • сезонни храни-
  • полезно

Ето как да извлечем максимума от есенните плодове и зеленчуци и да си набавим всички полезни вещества от тях

Есента настъпва: Кои са сезонните плодове и зеленчуци и как да ги ядем? - 1
Снимка: Shutterstock

Докато се сбогуваме с дините, пъпешите и разхлаждащите напитки, можем да се поровим в старите кулинарни книги за вкусни рецепти за есенни крем супи с тиква, печени сладки картофи и сладкиши с ябълки. Само мисълта за подобни ястия носи усещане за уют, топлина и спокойствие в дните, когато времето осезаемо се захлажда.

Но какви сезонни продукти трябва да започнем да добавяме към нашите списъци за пазаруване, след като листата започват да пожълтяват? Също така, как можем да ги приготвяме по нови и полезни начини този сезон?

Ябълки и круши

Добър набор от круши и ябълки ще ви помогне да останете заредени с витамини, когато температурите започнат да падат.

“Тези плодове достигат своя връх през есента поради умерения климат, който им позволява да развият естествената си сладост и хрупкава текстура” казва регистрираният диетолог Лара Бъкъл.

Тя препоръчва да ги добавите към ежедневието си, за да придадете нотка сладост. Може да ги добавяте и в салати.

“Насладете им се пресни или ги опитайте в топъл сладкиш с подправки като канела, индийско орехче, ванилия, анасон и др.” съветва Бъкъл. “Те също са идеални за добавяне на естествена сладост към салати или в овесена каша или кисело мляко."

“За по-уникално ястие помислете за приготвянето на пикантно сладко от ябълки и круши, което да съчетаете със сирена и месо.”

Есента настъпва: Кои са сезонните плодове и зеленчуци и как да ги ядем?

Кореноплодни

Настъпва сезонът на морковите, пащърнака, ряпата и цвеклото, за които хладните условия са идеални.

“По-хладното време концентрира естествените захари в тези зеленчуци, подобрявайки тяхната сладост и вкус,” обяснява Бъкъл. “Печенето на кореноплодни зеленчуци разкрива естествената им сладост. Опитайте ги в смесен огретен от кореноплодни зеленчуци или хумус от цвекло.

За интересен привкус направете чипс от пащърнак или десерти на базата на моркови, като торта или сладкиш с моркови."

“Използвайте сезонни билки като градински чай, розмарин и мащерка, за да допълните земния цвят и вкус на есенните зеленчуци,” предлага Бъкъл. “Например, печен пащърнак с малко масло и стръкове градински чай може да бъде просто, но елегантно ястие.”

Тиква

И разбира се, не можем да забравим за най-известния есенен зеленчук от всички тях… тиквата!

“Тези наситени на вкус зеленчуци се съхраняват лесно и вкусът им се задълбочава, когато узреят през по-хладните месеци,” казва Бъкъл.

“Освен класическите супи, можете да използвате тиква за ризото, къри или дори като основа за кремообразен сос за паста.”

Или ако се чувствате наистина приключенски настроени, добавете есенен привкус към вашата закуска или десерт по избор.

“За нещо уникално, може да приготвите мюсли с печена тиква, палачинки с тиква или сладък хляб с тиква и подправки”, дава идеи диетологът.

Есента настъпва: Кои са сезонните плодове и зеленчуци и как да ги ядем?

Гъби

Гъбите са полезно, вкусно и универсално ястие, с което може да постигнете много, подчертава експертът.

“Есенните влажни и хладни условия са идеални за диви гъби като манатарки” казва Бъкъл. “Сотирайте ги с чесън и подправки за проста гарнитура или ги използвайте като пълнеж за солени палачинки или тарталети.”

Ако искате да впечатлите гостите на следващата си вечеря, включете малко гъбите в плънката си за месото.

“Пълнежът от гъби и кестени е страхотен сезонен привкус за вашата есенна вечеря с печено.”

Зелени зеленчуци

Брюкселското зеле е спорен зеленчук, но то, зелето и зеленият фасул са изключително подходящи за това време на годината.

“Тези издръжливи зеленчуци всъщност се възползват от по-ниските температури, което може да подобри вкуса им,” обяснява Бъкъл.

И не е нужно да са скучна гарнитура, те могат да бъдат чудесен акцент от трапезата.

“Печено брюкселско зеле с балсамова глазура или направете апетитна яхния от зеле и боб”, предлага Бъкъл. “Нека не чакаме чак до Коледа, за да си приготвим пълнени сармички с пикантен пълнеж.”


Поставете оценка:
Оценка 3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Маг Папазов

    2 0 Отговор
    Яжте
  • 2 Некой

    2 0 Отговор
    Яжте круши и пийте вода!
  • 3 дядо поп

    1 0 Отговор
    Аз си ги хапвам през устата , както Господ е отредил , а който иска може да пробва и от другия край на хранителния тракт.