15 Октомври, 2024 17:17 1 253 9

Свързаха консумацията на алкохол с шест вида рак

  • алкохол-
  • рак-
  • здраве

Алкохолът влияе не само на риска от рак, но и на общото здраве и продължителността на живота

Свързаха консумацията на алкохол с шест вида рак - 1
Снимка: Shutterstock

Нов доклад на Американската асоциация за изследване на рака дава поглед върху сложната връзка между алкохола и рака. Авторите на проучването са изчислили, че 40% от всички случаи на рак са свързани с „модифицируеми рискови фактори“ - неща, които хората могат да променят. Консумацията на алкохол е един от тези фактори.

Видовете рак, които са свързани с консумацията на алкохол са: рак на главата и шията, рак на хранопровода, рак на черния дроб, рак на гърдата, колоректален рак и рак на стомаха.

През 2019 г. повече от една на всеки 20 диагнози за рак в западните страни се дължат на консумацията на алкохол и този процент се увеличава с времето.

Изследванията последователно показват връзка между редовната консумация на алкохол в ранна и средна възраст и повишения риск от развитие на колоректален рак на по-късен етап, пише puls.bg. Тази тенденция все още се изследва, но е ясно, че алкохолът е значим рисков фактор.

За разлика от други фактори обаче, консумацията на алкохол е нещо, което може да бъде контролирано, което дава възможност за намаляване на риска. Доказателствата сочат модел „доза-отговор“, при който по-високите нива на консумация водят до по-голям риск, а дори лекото до умерено пиене на алкохол може да повиши вероятността от някои видове рак, включително рак на гърдата. Въпреки това, важно е да се подчертае, че консумацията на алкохол не гарантира развитие на рак, тъй като за това допринасят множество фактори.

Алкохолът, когато се консумира, се разгражда в тялото до ацеталдехид, който може да увреди ДНК и да предизвика мутации, свързани с развитието на рак. Той влияе на различни аспекти на здравето, включително усвояването на хранителни вещества, хормоналните нива и здравето на чревния микробиом. Консумацията на алкохол улеснява проникването на вредни химикали в клетките на устата и гърлото, което допълнително увеличава риска от рак.

Рисковете, свързани с алкохола, се засилват и от други фактори като тютюнопушенето, генетични предразположения, липсата на физическа активност и затлъстяването. Видът алкохолна напитка няма съществено значение, защото канцерогенният ефект се дължи на етанола. Въпреки популярните вярвания, няма категорични доказателства, че червеното вино предпазва от рак, а потенциалните рискове от консумация на алкохол вероятно надвишават ползите.

Заключението е, че умереността и информираността са ключови за вземането на здравословни решения, без това да означава пълно въздържание от алкохол.

Алкохолът влияе не само на риска от рак, но и на общото здраве и продължителността на живота. Скорошно мащабно проучване във Великобритания сред над 135 000 възрастни показва, че по-високата консумация на алкохол е свързана с по-голям риск от смъртност по всякакви причини.

Тези данни и други подобни изследвания подчертават необходимостта от повишена обществена осведоменост за потенциалните рискове, свързани с консумацията на алкохол.

С напредъка в разбирането на връзката между алкохола и рака става ясно, че това, което се възприема като безобидно удоволствие, може да има сериозни здравословни последици.

За съжаление, много хора не са наясно с тези рискове. В САЩ около половината от населението не знае, че алкохолът увеличава риска от рак, което показва нуждата от значителни усилия за преодоляване на тази липса на информираност.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гробар

    1 7 Отговор
    когато козлодуйския паразит пукяса съседите ще разберат по вyнята. Ще разбият врата с екипите от гражданска защита, а вътре ще го намерят надут, накацан от буболечки, ако е стоял по дълго и с чepвеи. Търбуха му ще се е спукал от трупните газове и ще тече гнойна течност. Тургат го в гумен чувал и в служебния гроп!
  • 2 Пич

    12 0 Отговор
    Е , те могат да свържат и яденето на насекоми с лечение на десет видове рак ! Истината е , че ви бъкат храната с канцерогени и хормони за да са сигурни , че ще се разболее някой !!!
  • 3 Град Козлодуй

    1 1 Отговор
    язе сум коздускио паразит,Идвай да ме зимаш
  • 4 Зевс

    5 0 Отговор
    Хапвайте всеки ден Биг Мак за да нямате рак :)
  • 5 С алкохол вървят

    3 0 Отговор
    Омари, речен рак и различни видове скариди.
  • 6 Да се чудиш

    1 4 Отговор
    Ама иначе тревата е много опасна ... Щото лекува няколко вида рак ... А алкохола е разрешен и дори на почит сред 12-99 годишните ... Рай за болниците и фармацията

    Коментиран от #7

  • 7 Бегай

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Да се чудиш":

    Бе , Зеленски ! Тревомани...
  • 8 76786

    3 0 Отговор
    Останалите видове рак се свързват с неупотребата на алкохол.
  • 9 мдаа

    0 0 Отговор
    Като сипя във водата алкохол рака излиза и го хващам.