Консумацията на черен шоколад може да намали риска от диабет тип 2

6 Декември, 2024 11:15 1 051 4

  • черен шоколад-
  • диабет тип 2-
  • здраве

Изследователите установяват, че вероятността да се развие диабет тип 2 е по-малка при тези, които са консумирали 28,3 грама пет пъти седмично

Консумацията на черен шоколад може да намали риска от диабет тип 2 - 1
Снимка: Shutterstock

Консумирането на няколко парчета черен шоколад пет пъти седмично, като се избягва млечен шоколад, може да намали риска от диабет тип 2, предаде ДПА.

Според учени връзката между консумацията на шоколад и риска от диабет тип 2 е „спорна“. Въпреки това те подчертават, че повечето предишни проучвания не са изследвали разликата между видовете шоколад - тъмен, млечен и бял. Те имат различно съдържание на какао, захар и мляко, което „може да повлияе на връзката с риска от диабет тип 2“, добавят изследователите.

За целите на проучването екипът използва данни от три дългосрочни проучвания в САЩ. Анализът се основава на въпросници, попълнени на всеки четири години, относно честотата на прием на шоколад. Така учените изследват връзката между диабет тип 2 и общата консумация на шоколад при 192 028 души и яденето на черен или млечен шоколад при 111 654 души. Средният период на наблюдение е 25 години.

В групата, в която е анализиран общият прием на шоколад, около 18 862 души са развили диабет тип 2, който се получава, когато организмът не използва правилно инсулина, което води до висока кръвна захар.

Изследователите установяват, че вероятността да се развие диабет тип 2 е с 10% по-малка при тези, които са консумирали 28,3 грама пет пъти седмично.

Приблизително 4771 души са развили диабет тип 2 във втората групата, която яде шоколад според вида му. Проучването сочи, че рискът от развиване на това заболяване при хората, които са консумирали черен шоколад пет пъти седмично, е бил с 21% по-малък.

Въпреки това повишената консумация на само на млечен шоколад е свързана с дългосрочно увеличаване на теглото, пише още БТА.

Изследователите смятат, че са необходими допълнителни проучвания, за да се потвърдят резултатите, публикувани в изданието с отворен достъп на Британската медицинска асоциация BMJ Open.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 "Величие"🇧🇬🇧🇬🇧🇬 96,111111

    4 0 Отговор
    А знаете ли защо е измислен белия шоколад? Да може тъмните да не си хапят пръстите.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Бендида

    10 0 Отговор
    То не е ли съвсем логично, тъй като в млечният шоколад има много повече захар. От анализа на изследването се разбира, че не приемът на черен шоколад намалява риска от диабет, а замяната на млечен шоколад с черен, евентуално намалява риска.