Повечето хора добре знаят, че прекаляването със сладки изделия е вредно за здравето, но малцина подозират, че захарта присъства и в много продукти, които не изглеждат сладки. Според експертите тази така наречена „скрита захар“ действа като бомба със закъснител, увреждайки постепенно организма и външния ни вид.
Доктор Денис Прокофиев обяснява, че глюкозата е основен източник на енергия, особено за червените кръвни телца (еритроцитите). Той уточнява, че става въпрос само за естествените захари, които се съдържат в плодове и зеленчуци.
За разлика от тях преработената, добавена захар има разрушителен ефект: причинява резки колебания в кръвната захар, нарушава работата на нервната система и увеличава риска от развитие на атеросклероза, диабет, затлъстяване и заболявания на панкреаса.
Проблемът се задълбочава, защото производителите често прикриват наличието на захар в продуктите чрез различни имена. Сред най-разпространените от тях са захароза, фруктоза и декстроза. „Дори и подсладителите, разрешени за диабетици, могат да повишат нивото на глюкоза в кръвта, макар и без рязък скок,“ подчертава експертът.
В кои продукти се крие захарта?
Диетологът Анастасия Лебедева посочва, че скрита захар има в много популярни продукти като сосове, плодови сокове, газирани напитки, енергийни барчета, йогурти, млечни напитки и дори в добавките към кафето. Всички тези продукти не само нарушават стройната фигура, но и значително увеличават риска от диабет, затлъстяване и хипертония.
Специалистът предупреждава, че захарта се използва като добавка и в солените продукти – колбаси, консерви и дори киселомлечни изделия, където целта ѝ е да замаскира неприятен вкус или да засили привлекателността на храната. „Подобни добавки заблуждават нашите вкусови рецептори и могат да доведат до неконтролируемо преяждане,“ обяснява Лебедева пред руското издание „Известия“.
Експертите са единодушни – напълно възможно е човек да живее без допълнително добавена захар, тъй като необходимото количество глюкоза можем да получаваме изцяло от естествени източници като пресни плодове и зеленчуци. Решението е да четем внимателно етикетите и да ограничаваме консумацията на преработени храни, чиито състав е неясен или включва множество химични съставки и подсладители. Така постепенно организмът ще привикне към по-естествен вкус, а рискът от заболявания ще се намали значително.
Съзнателният избор на храна е ключът към по-добро здраве и по-добра фигура – достатъчно добра причина да обърнем внимание на скритата захар още днес.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 Този коментар е премахнат от модератор.
2 Милениум✨
20:59 21.04.2025
3 Добри
Коментиран от #8
21:01 21.04.2025
4 дядо поп
До коментар #1 от "андреева":
Измий я хубаво и ще стане сладка!21:01 21.04.2025
5 Пич
Коментиран от #7
21:18 21.04.2025
6 Бегом
До коментар #1 от "андреева":
На магистралата! Нормален мъж няма да заинтересоваш.21:20 21.04.2025
7 Милениум✨
До коментар #5 от "Пич":
Точно и Благодаря Ви21:32 21.04.2025
8 Ти си
До коментар #3 от "Добри":
Ако няма захар значи не е ракия а най-обикновена дестилирана "гола вода" !Това децата сте ми много смешни с вашата научното и глупост ....
23:04 21.04.2025
9 МДАМ
01:21 22.04.2025
10 гумата
04:45 22.04.2025