Диетичните безалкохолни напитки увреждат мозъка

7 Септември, 2025 13:54 2 642 9

  • диетични напитки-
  • безалкохолни напитки-
  • увреждане-
  • мозък-
  • изкуствени подсладители-
  • подсладители-
  • когнитивно увреждане

Изкуствените подсладители могат да ускорят когнитивния спад, показва ново проучване

Диетичните безалкохолни напитки увреждат мозъка - 1
Снимки: Shutterstock

Популярните изкуствени подсладители, съдържащи се в безалкохолни напитки, енергийни напитки, ароматизирани води, различни храни и нискокалорични десерти, могат да окажат негативно въздействие върху мозъчното здраве, сочи ново бразилско изследване, публикувано в списание Neurology.

Проучването обхваща 12 772 възрастни с средна възраст 52 години, проследени за период от осем години. Участниците попълвали въпросници за хранителните си навици и периодично преминавали когнитивни тестове за памет, езикови и мисловни способности. Анализът се фокусира върху седем подсладителя: аспартам, захарин, ацесулфам-К, еритритол, ксилитол, сорбитол и тагатоза.

Резултатите показват, че при хората, консумирали най-много изкуствени подсладители (средно 191 милиграма на ден), когнитивният спад е с 62% по-бърз в сравнение с тези, които приемали минимални количества (средно 20 милиграма дневно). Разликата отговаря на около 1,6 години „допълнително остаряване на мозъка“. Всички подсладители, с изключение на тагатозата, били свързани с ускорено влошаване на паметта.

Диетичните безалкохолни напитки увреждат мозъка

Особено уязвими се оказали хората под 60 години и пациентите с диабет, докато при участниците над 60 години връзка не е установена. Авторът на изследването, д-р Клаудия Кимие Суемото от Университета в Сао Пауло, коментира, че макар подсладителите да се възприемат като „по-безопасна алтернатива на захарта“, резултатите показват, че честата им употреба в средна възраст може да бъде вредна.

Американският семеен лекар д-р Бринта Васагар, която не е участвала в проучването, подчерта, че макар връзката между подсладителите и когнитивния спад да е установена, причинно-следствена зависимост все още не е доказана. Според нея за повечето хора най-добрата стратегия е умерена употреба и предпочитане на натурални източници на сладост като плодове или мед.

В същото време представители на индустрията напомнят, че ниско- и безкалоричните подсладители са сред най-стриктно проучваните хранителни съставки и тяхната безопасност е потвърдена от регулатори като Американската агенция по храните и лекарствата (FDA) и Европейската агенция по безопасност на храните (EFSA). От Съвета за контрол на калориите подчертават, че изследването има ограничения, включително това, че се разчита на самоотчитане от страна на участниците и липса на доказателства за причинно-следствена връзка.

Проучването е финансирано от бразилското Министерство на здравеопазването, Министерството на науката, технологиите и иновациите и Националния съвет за научни и технологични изследвания. Авторите призовават за бъдещи изследвания с по-прецизни методи, включително невроизобразяващи технологии, за да се установи по-точно дали изкуствените подсладители са фактор за ускорено когнитивно стареене.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 8 гласа.


Подобни новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    1 13 Отговор
    Пийте боклуци, аз си пия матрица суроватъчен протеин изолат 30г доза 21г протеин и 9г ВСАА + Глутамин.

    Коментиран от #2, #5, #6

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Бай Цоньо

    18 2 Отговор
    Верно е ! Га пиехме само жълта лимонада и сайдер, не бяхме толкова изпростяли!
  • 4 А аз

    4 3 Отговор
    Си мислех, че фенилаланина, метила, формалдехида и мравчената киселина са полезни.
  • 5 Угояващи съвременната диета

    2 5 Отговор

    До коментар #1 от "Гост":

    Резултатите са доста тривиални - сладкото уврежда мозъка. Ако бяха включили и рафинираната захар към подсладителите щяха да открият че е най-вредна. Някой да си мисли че рафинираната захар не е подсладител, а нещо, което расте по дърветата?
    Интересно че не са включили стевиола, който е всъщност по-безвредна та версия на тагатозата. И не са включили матитола и други полиалкохоли.

    Коментиран от #7

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Захари

    7 2 Отговор

    До коментар #5 от "Угояващи съвременната диета":

    Мозъкът се храни само с глюкоза. Мускулните влакна с протеин. Всеки си знае какво храни и какво замества.
  • 8 БАСФ

    3 0 Отговор
    Ние това го прилагаме от 1936. Момчетата от Бразилия ще бутнат порядъка във фермата. Само да не открият, че от брома и хлора във водата са ялови в градовете.
  • 9 Пепси Зиро

    3 0 Отговор
    Абе защо америка за бългерия събира точно капачки от безалкохолни за кампаниите си?