Last news in Fakti

29 Ноември, 2003 00:00 2 021 0

Japanка

  • subaru-
  • subaru jiotto caspita

Почитателите на японски автомобили имат основание да тъгуват за годините, когато Honda триумфираше във Формула 1. Представянето на Toyota през последните два сезона трудно може да се окачестви като сензационен успех. Поглед назад в историята на автомобилостроенето обаче може би ще ги утеши. Днес името Subaru служи едва ли не за синоним на ралишампион, но през втората половина на 80-те години на миналия век марката има сериозни абмиции за пробив във Формулата. Уви, за тъжния финал на тяхната състезателна програма достатъчно красноречиво говори броят на хората, които изобщо помнят за нея.

Реално доказателство за амбициите на Fuji Heavy Industries обаче не само съществува, а и до ден днешен вълнува любителите на автомобилна екзотика по цял свят. Subaru Jiotto Caspita вероятно е единственото возило от Страната на изгряващото слънце, което напълно оправдано може да претендира за званието "суперкар". Загадъчната съдба на този автомобил само допълва легендарния му статут. За неговото създаване обединява сили целият инженерен, конструкторски и дизайнерски елит на Япония с една единствена цел - да покаже пред света на какво са способни някогашните самураи. Jiotto Caspita представлява толкова демонстративно перчене на hi-tech мускули, че често го квалифицират с безпрецедентното определение "advertising car" - рекламен автомобил.

Историята на проекта започва през 1987 г., когато Subaru обявява намерението си да влезе във Формула 1. За целта е разработен 12-цилиндров двигател с обем 3.5 литра в съответствие с тогавашните технически изисквания на F1. Твърде скоро към проекта е привлечена небезизвестната компания Dome (да, същата от "Авто пазар", бр. 323), която единствена разполага с ресурса да конструира конкурентно шаси. През 1988 г. конгломератът от фирми се разраства още повече и логично е взето решение за създаването на цивилен автомобил, който да служи за лице на програмата. По същото време Dome купува един от малкото аеродинамични тунели в Япония и дори основава отделна компания, която да се захване с дизайна на бъдещия суперкар - Jiotto Design. Caspita дебютира пред публика през 1989 г. с планове за серийно производство. Те са осуетени от колосалните проблеми, които създава 12-цилиндровият боксер на Subaru. Всъщност те стават причина и за отказа на Fuji Heavy Industries от участие във F1. Проектът е замразен след производството на един единствен автомобил, но възкръсва през 1993 г. Тогава Dome дава втори шанс на Jiotto Caspita - този път с десетцилиндров V-образен агрегат на Judd. дребни промени претърпява и дизайнът на колата, която се сдобива с регулируем заден спойлер.

Днес двете бройки Caspita са обект на множество спекулации и догадки сред любителите на суперавтомобилите. Мнозина твърдят, че при по-щастливо стечение на обстоятелствата Япония щеше отдавна да е засенчила Италия като Мека на суперкарите. Други пък настояват, че името е изиграло лоша шега на колата. На испански възклицанието "Caspita!" значи "Дявол го взел!", но също и... умалително на пърхот...

Димитър ДИМИТРОВ
[email protected]


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА