Last news in Fakti

8 Юли, 2014 10:08 8 172 13

Mercedes-Benz се връща към редовите шестаци

  • mercedes-benz-
  • редови шестцилиндров двигател

Спекулации по темата има отдавна, но сега от Mercedes-Benz потвърдиха, че в близко бъдеще в техните автомобили ще започнат да се монтират редови шестаци. Редовите шестцилиндрови агрегати ще бъдат както дизелови, така и бензинови. Новите R6 мотори на Mercedes-Benz ще са с работен обем от 2.2 до 3.5 литра, като някои от тях ще са снабдени с турбо, но ще има и чисто атмосферни.

Завръщането на Mercedes-Benz към R6 агрегатите ще стане с дебюта на новата E-Klasse, който е насрочен за 2016 година. Към момента подобна схема използват BMW и Volvo, но се очаква в близко бъдеще шведите да заложат основно на четирицилиндрови агрегати. Така Mercedes-Benz отново ще се конкурира основно с BMW.

Идеята на инженерите от Щутгарт е чрез новите редови шестаци да могат да покрият строгите еконорми, налагани в Европа и света. За максимално бързо загряване на катализатора агрегатите трябва да са възможно най-близко до изпускателните колектори, което е значително по-трудно постижимо за моторите с V-образна схема.

Друго предимство на редовите шестаци са, че те са по-уравновесени и вибрациите им са доста по-малки. Липсата на т.нар. балансиращи валове пък ще доведе до снижаване на масата на автомобила. Новите редови шестаци на Mercedes-Benz до голяма степен ще са унифицирани с четирицилиндровите турбомотори на марката.

Голяма част от детайлите, използвани за новите редови шестцилиндрови двигатели, ще са еднакви и за дизеловите, и за бензиновите мотори. Последният масов редови шестак на компанията беше 3.2-литров дизелов на Е- и S-Klasse (320 CDI).


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Симеон Тасев

    1 1 Отговор
  • 2 Депутат Зандъров

    5 4 Отговор
    Ааа така браво слагайте шестаците кво сте са залигавили с тия 4 цилиндрови миксери за бмв говоря до е36 всички бмвта от 320 нагоре бяха с шестаци четворки бяха само 316,318 сега кенефи правят 320 4 цилиндъра звук правят като на опел тигра.да се вземат в ръце вече крайно време е не е ли като запалиш шестака да ти изпее горо ле горо да ти настръхне кожата да ти е драго да му подадеш газ и като пълниш резервоара пак да ти е драго щот знайш за какво сипваш

    Коментиран от #8, #9, #13

  • 3 Депутат Зандъров

    6 4 Отговор
    ааа и другото забравих беше се чуло че и с по три цилиндъра щели да правят ми то ако е така хич да не слагат двигатели.да продават само купета да монтират педали вериги и запечатки и става колело от BMW да го прекръстят на BMX и толкова
  • 4 Mercedes-Benz

    3 4 Отговор
    Все хубави новини днеска! Дай Боже все така да е, че от вести за миксери с по 2-3 цилиндъра ми се отщяваше всичко. Добре е че ще има атмосферни, дано са бензинови. Трябва да върнат и по един атмосферен осмак 5 литра някъде, че на нищо не прилича в момента да нямат при автомобилите, само G500 е с M273.
  • 5 Нема Бира

    4 0 Отговор
    Най-балансирания мотор и точка!!!

    Коментиран от #7

  • 6 Shmeker

    1 2 Отговор
    То и сега има бмв с R6, но само с 3.0 обем. Мерцедес ще имат 2.2, с което ще спечелят фенове от бмв

    Коментиран от #11

  • 7 Shmeker

    2 2 Отговор

    До коментар #5 от "Нема Бира":

    V12 е по-добре :D
  • 8 zendera

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Депутат Зандъров":

    Е кво общо има БМВ,при положение че статията е за Мерцедес?
  • 9 zendera

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Депутат Зандъров":

    Е кво общо има БМВ,при положение че статията е за Мерцедес?
  • 10 Бай Иван

    1 0 Отговор
    Така и трябва да бъде при луксозните коли. А 3 цилиндровите двигатели да ги слагат на косачките на социално слабите!
  • 11 Бай Иван

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "Shmeker":

    Мерцедес няма нужда да се доказва пред БМВ. БМВ са коли за млади хора и такива с влечение към спортното каране а Мерцедес са коли заложили само на лукса и са коли за улегнали хора и бизнесмени.

    Коментиран от #12

  • 12 Shmeker

    1 0 Отговор

    До коментар #11 от "Бай Иван":

    Напротив. Доста по-добри коли правят БМВ
  • 13 триста итридесети

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Депутат Зандъров":

    Ма много си прав, само дето моя пее рамштайн, и горивото е същото като за 4, е сега +- 1 литър няма да го търсим я