Last news in Fakti

22 Март, 2015 01:00 7 132 21

BMW Z4 GTLM облече класическата разцветка на 3.0 CSL за Себринг

  • bmw-
  • z4-
  • gtlm-
  • sebring-
  • csl

BMW ще се върне към корените си за благодарност към историческия за моторните спортове модел 3.0 CSL за "12-те часа на Себринг", които ще се проведат  този уикенд във Флорида. За целта баварците ще пременят сегашните състезателни автомобили Z4 GTLM в класическата разцветка. През далечната 1975 година Браян Редман, Сам Поси и Ханс Щук печелят титлата в епичното състезание за издръжливост.

Прозвището "Батмобил" не идва от филмите с Брус Уейн, а от формите на аеродинамичните детайли на състезателното BMW 3.0 CSL, преборило се за множество титли през почти 10-годишната си активна дейност. BMW Motorsport Gmbh с 3.0 CSL като първа машина се формира в началото на 70-те от Боб Луц, Мартин Браунгарт, Йоахен Неерпач и талантливия главен инженер Пол Роше. Постиженията не закъсняват и през 73-та те печелят  титлата в Европейския шампионат за туристически автомобили заедно с титлата при конструкторите.

BMW Z4 GTE на BMW Team RLL наследява успешното M3 GT, влиза в първата си битка през 2013 година и същата година спечелва  две победи. През 2014 колата финишира цели шест пъти на подиума. За тази година Z-четворката е получила само малки промени в предната част за подобряване на аеродинамиката. Тежи 1 230 килограма и е задвижвана от подобрения 4.2-литров V8 двигател, означен като S65, но с увеличени кубатура на 4.4 и мощност на 490 конски сили и 480Nm въртящ момент.

За благодарност към състезателното подразделение на BMW, Ханс Щук ще направи почетна обиколка на трасето, управлявайки "Батмобила" като  част от задълженията му на главен маршал на надпреварата.

 
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 mediator37

    3 2 Отговор
    Някой се беше изказал неподготвен, че БМВ нямали победи в състезания.

    БМВ са №1.

    Коментиран от #3

  • 2 BENZ

    1 2 Отговор
    да бе, като ги боядисат и ще вървят повече . тия коли не са направени да се състезават, а да се лъскат в гаража и собствениците им да се кефят, че са си купили 1 тон тенекия и да виждат автомонтьора по-често от жена си.
  • 3 МSux

    1 2 Отговор

    До коментар #1 от "mediator37":

    Да ве сравни ги тия туристически надпревари с Формула 1, а бе нямам думи просто. Толкова си пристрастен, че няма смисъл да ти отвръщам.

    Коментиран от #4

  • 4 Shmeker

    0 1 Отговор

    До коментар #3 от "МSux":

    Ми кво, те там и с туристически двигател са направили шампионска кола. И то с доста сток компоненти.

    Коментиран от #7, #10

  • 5 Shmeker

    2 0 Отговор
    Много респект за легендарния 3.0 CSL. Това е истинска спортна кола.

    Коментиран от #6

  • 6 Rekemhs

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Shmeker":

    а всичко друго е фалшиво, така ли?

    Коментиран от #21

  • 7 MSux

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Shmeker":

    ОТ 9 кладенеца вода носите.... това е все едно да сравняваме Levski s Real Madrid :)
    Какво направиха БМВ във формулата, припомнете ми? :)

    Коментиран от #8

  • 8 S Doichinov

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "MSux":

    Какво направиха в формула 1?
    Нищо но от сърце.
  • 9 само селяните карат хонда

    1 1 Отговор
    абе хора бмв си е марка достойна за уважение от кога имат доста добри модели не е от сега а до колкото до формула едно то там всички са с изравнени качества все пак отговарят на едни критерий и не почвайте моляви се как хода били номер едно ако е за въпрос тима на бенц има доста повече от хонда дето се говорите колко била голяма в формула едно

    Коментиран от #18

  • 10 S Doichinov

    0 1 Отговор

    До коментар #4 от "Shmeker":

    Как го пишеш само-туристически двигател.В раница ли го носят,само за туристи ли го карат?
  • 11 Олег

    1 0 Отговор
    Эти старые машины хорошо выглядеть только на фотографиях. Не на самом деле представляют конкуренцию в автоспорте
  • 12 111

    1 0 Отговор
    Какво правят БМВ във формула 1 ли? Ами според повечето състезатели най-добрият двигател използван във формула 1.Райконен,Монтоя,Алонсо мисля,че разбират повече от форумните тролове в България :)
  • 13 mediator37

    3 1 Отговор
    Ние се интересуваме от туристическите модели. С Формула няма да заведа детето си на детска градина, нито ще ида на ски, че да гледам коя фирма е печелила Формула 1, като избирам марка, модел.
    Пил съм енергийна напитка Ред Бул, но кола Ред Бул от къде мога да си купя, кажете ми, понеже...., видите ли... много искам колата ми да е Ред Бул. Защо ли- защото Ред Бул са печелили Формула 1.
    Който ме разбра- разбра ме.
    Ако БМВ печелеха редовно Формула 1, щяха да лаят - Аааа, какво е Формула 1 ? Тя е едно нищо! Важен е туристическият клас, понеже е най-близо до потребителя.
    Кучатата си лаят, БМВ си върви победоносно.

    Коментиран от #14

  • 14 Xterminatorable .

    2 0 Отговор

    До коментар #13 от "mediator37":

    Евала! Все едно аз съм го писал тоя коментар Същото съм се опитвал да го обясня хиляди пъти много от отдавна в тоя форум, ама тук предимно пишат.....
  • 15 Роман "Маверика"Ценов

    0 0 Отговор
    Ооо Яка резачка !

    Коментиран от #16

  • 16 ГОЛДСТАР видео

    0 1 Отговор

    До коментар #15 от "Роман "Маверика"Ценов":

    Не става да си режа дървата с нея ха-ха-ха-

    Коментиран от #17

  • 17 Роман "Маверика"Ценов

    0 0 Отговор

    До коментар #16 от "ГОЛДСТАР видео":

    Ми за това има Щилка а аз имам предвид резачка защото е бърза.
  • 18 HONDA

    3 1 Отговор

    До коментар #9 от "само селяните карат хонда":

    Хонда да караш трябва да си над другите по интелигентност и манталитет. В България хонда се кара доста по малко от немските кофтори...Като видиш хонда клякай на колене защото не се вижда често.Хонда е сърцето на двигателите с вътрешно горене...БМВ също не са лоши коли особено цлс 3.0 си остава легенда за цял живот.Формула 1 си е формула 1.Не е за сравнение с обикновенните автомобили.HONDA THE POWER OF DREAMS !

    Коментиран от #20

  • 19 гост

    3 0 Отговор
    Ако формула 1 е критерия за най-добър производител на автомобили, то значи до преди 8г. марката Рено е правила най-добрите коли. Смешно е. Рено в серийно производство дори нямаха v8 в гамата си ако не греша. Просто Формулата е съвсем друга бира.
  • 20 Shmeker

    1 0 Отговор

    До коментар #18 от "HONDA":

    Що бе? Гнилоч с 1.4-1.6 мотор, дето е 90-110 коня и върви като за 200 може да кара само утопист-интелигент. Тва е много не-странно показателно комплексарско мнение.
    Лично аз нямам нищо против хонда, напротив, но първо нямат красиви комбита, освен най-новия Сивик.

    Преди години мислех да вземам Английска сглобка Сивик комби с VTEC-E, но ми се стори малко тясна, а и ръждясват и това ме спря, наред с грозния дизайн на комбито.
  • 21 Shmeker

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "Rekemhs":

    Не съм казал такова нещо.

    Обаче забелязвам, че мненията тук се възприемат като от доста голяма част от хората като някакви постулати и закони и, че доста от хората ги възприемат като че ли друго подобно няма