10 Април, 2004 11:10 1 105 0

Свеж полъх

  • renault-
  • мodus

По време на автомобилното изложение в Женева френският концерн Renault официално представи концепткара Modus, който според повечето специалисти представлява най-точния анонс до момента, за това как ще изглежда бъдещият еднообемен ван на галите, създаден на базата на новото Clio.

Мераклиите за френското возило обаче ще трябва да почакат още около половин година, тъй като ръководството на концерна обяви, че продажбите на четириколесното ще стартират в началото на септември 2004 г. Иначе дългият едва 3 600 мм миньон, при който конфигурацията на местата за сядане е 2+3, е призван от създателите си да защити все

по-солидния имидж

който Renault не спира да завоюва през последните няколко години. Според създателите си Мodus наистина трябва да внесе “нов, свеж полъх в класа на компактните семейни автомобили”. Предвид генетичния материал, заложен в студията, това едва ли ще се окаже толкова непосилна задача. Естествено при такъв тип четириколесно най-силно впечатление предизвиква изработката и разположението на отделните компоненти при интериора.

Характерното при него е, че въпреки компактните външни габарити, във вътрешността комфортно могат да пътуват до петима пасажери. Трите седалки отзад са монтирани независимо една от друга, което означава, че могат да бъдат прибирани и размествани поотделно, така че в максимална степен да се напасват към моментните нужди на собсвеника на Modus. Дори и при трима пътници отзад обаче се гарантира достатъчно пространство, така че те да не се чувстват ощетени в сравнение с баровците от предните седалки. Ако пък няма кандидат, който да желае да се вози на мястото за сядане по средата, то останалите две седалки могат да се регулират във всички останали посоки...

Изключителна практичност се осигурява и от разделената на две части задна врата. При необходимост (например при близко паркиране до съседен автомобил) собсвеникът на Renault Modus може да отвори само долния панел и по този начин да си осигури лесен и удобен достъп до товарния отсек. За още

по-атрактивното излъчване

на Modus се грижи перфектното съчетание между луксозна кожа, хром и алуминий, използвани при изработката на интериора. Ергономичният волан, част от арматурното табло и вратите също са покрити с кожа в елегантен светлосив цвят. За оптималната сигурност на пътуващите се грижат четирите еърбега, както и триточкови предпазни колани за всички пасажери.

Всички уреди са съсредоточени в средата на арматурното табло, като информационните символи се осветяват нощем в стилен и приятен син цвят. Под тях, на средната конзола са разположени приборите, които управляват стереото, навигационната- и комуникационна система.

Предаването на въртящ момент се осъществява от петстепенна механична скоростна кутия. Предвижда се възможността за монтирането и на петстепенна секвенциална трансмисия. Иначе задвижването на Modus се осъществява от 1.6-литров агрегат с мощност 115 к.с.

Станислав Гавазов
[email protected]


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА