Last news in Fakti

14 Февруари, 2004 17:18 1 279 0

Приказка за шейхове...

  • audi-
  • audi mtm a8

Ако сте почитател на автомобилите и следите “големите” събития в света на четириколесните, едва ли сте обърнали внимание, че съвсем наскоро се проведе ежегодното моторшоу в... Дубай. Дори и впечатляващите ви географски познания да свързват това име с определения като “столица на ОАЕ”, “перлата на арабския свят” и “космополитен град, съчетаващ традиционна с модерна архитектура”, то едва ли ще предположите, че там може да зърнете по време на автомобилно изложение, шедьовър на четири колела, който би бил гордо украшение за колекцията на всеки шейх-милионер... Точно един такъв “екземпляр” обаче доказва, че това е възможно, а самият той се ражда в следствие на грижите на тунингстудиото МТМ (Motoren Technik Mayer). Самата фирма се намира във Ветщетен - малко градче на около 40 км от Инголщад (където все още натрупват слава заводите на Audi) и вече в продължение

на близо 20 години

успешно се занимава с допълнителна доработка на возила именно с марка Audi. На изложението в Дубай пък германците решават да изложат на показ, създаден специално за тузарската клиентела от Ориента екземпляр. Резултатът - шейховете остават безмълвни при вида на изцяло “хромираното” Audi MTM A8. Естествено немците освен на предизвикателен и атрактивен външен вид залагат и на подходяща моторизация, тъй като едва ли клиентите на луксозния тунингован автомобил биха били склонни на компромиси. Благодарение на допълнително монтираните два турбокомпресора V-образният осемцилиндров агрегат на Audi с работен обем 4.2 литра, е напомпан до респектирашите 450 к.с., а вътрящият момент според създателите не отстъпва на най-голямата гордост на инголщатци - W-образният алуминиев гигант с дванадесет цилиндъра.

Цялото това изкуство пък се увенчава от деветнадесетцоловите джанти Bimota, чиято повърхност също е допълнително обработена и перфектно имитира хромово покритие. Абсолютно същият ефект е постигнат и при “декоративните” елементи, изработени от въглеродни влакна - предната и задната броня, капачката на резервоара, страничните огледала.

Работата по тези детайли и каросерията отнема на инженерите

около 800 работни часа

а стойността на цялата процедура по допълнителното разкрасяване възлиза на 78 000 евро... От МТМ категорично отказват да разкрият тайната на процеса, при който се изплзват такава боя и такова лаково покритие, че да се постигне съвършена имитация на хром, единствено с усмивка поясняват, че за целта е трябвало да създадат сребро по химически път?!

Може би по тази причина крайната цена на предлагания от тях автомобил е “закована” на 200 000 евро. Срещу това обаче, освен неповторим външен вид и респектиращ двигател, получавате още специален аеродинамичен пакет, който осигурява по-голям натиск на предната и задната ос. Като допълнителен бонус се предлага и мултифункционален спортен волан. Първият късметлия, който ще подкара Audi MTM A8 пък е най-голямият от принцовете в кралското семейство, като от Motoren Technik Mayer уверяват, че имат готовност веднага да пристъпят към изработка на втори такъв екземпляр - стига да има желаещи...

Станислав Гавазов
[email protected]


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА