Last news in Fakti

24 Януари, 2004 13:19 4 246 2

FIAT 124 SPORT COUPE

  • fiat-
  • fiat 124 sport coupe

В много от броевете на АВТО пазар, когато е ставало дума за италианския концерн FIAT, сме ви запознавали с историята на фирмата от създаването и до ден днешен. Сега отново ще спрем вниманието ви на модел, който е дело на италианците, но по разбираеми причини ще пропуснем интродукцията. Спортният автомобил - тема на този материал, е произведен през 1971 г., а точното му моделно обозначение е 124 Sport Coupe 1800. От названието може би се досещате, че иде реч за спортно ориентирано возило, което за времето си е спирало дъха на всеки маниак на тема състезателни цивилни коли. Днес обаянието на това четириколесно е още по-голямо, защото култовата италианска резачка е със значителна ретро стойност. 33-годишното купе впечатлява с автентичен външен вид и завидно техническо състояние.

Двете врати, намръщената “муцуна” и големите четири фара придават на автомобила агресивна осанка, а хромираните елементи по екстериора допринасят за луксозното излъчване. Масивните брони са излъскани до блясък и ефектно контрастират с бежовия металик. Между другото, единствената реставрация по автомобила се заключава в пребоядисване на купето.

Боята обаче е същата като оригиналната. Останалите възли и агрегати са перфектни, тъй като автомобилът е само на 80 000 километра и е идеално поддържан. Купен е от България, от веригата “Кореком”, а Валери го спазарява с първия собственик. Колата винаги е била “гаражна”, с поддръжката и не са правени компромиси и именно поради тези причини и днес състоянието й е повече от прилично.

Двигателят е 4-цилиндров, с два разпределителни вала. Интересното е, че този агрегат е най-мощният от серията и най-редкият. Стандартно повечето FIAT-ове 124 sport coupe са оборудвани с 1.4 и 1.6-литрови мотори. Към мощния двигател е монтирана петстепенна, напълно синхронизирана механична скоростна кутия. Междуосието на резачката е 2 420 мм, а габаритите са 4 115/1 670/1 340 мм, съответно дължина, ширина и височина. Масата на автомобила е точно един тон. Всички спирачки са дискови, а твърдото окачване е пружинно, независимо. Така комплектовано, купето е в състояние да развие скорост от 185 км/ч. Въпреки вече преклонната си възраст.

Салонът същое подчертано спортен. Арматурното табло е осеяно с множество аналогови уреди, като те са концентрирани на две основни места - фронтално пред водача и в горната част на средната конзола. Седалките са твърди със силно изразена странична поддръжка. Части от салона са тапицирани с кожа, а допълнителните хромирани елементи подсилват усещането за спорт. С други думи резачката изглежда доста екстравагантно и модерно и именно затова само истинските ретро специалисти могат да оценят по подобаващ начин този класически автомобил от началото на 70-те.

Технически характеристики
FIAT 124 Sport Coupe (1971 г.)
Двигател
редови четирицилиндров
Работен обем
1756 см3
Мощност
118 к.с. при 6 000 об./мин.
Скоростна кутия
механична, петстепенна
Диаметър на цилиндъра и ход на буталото
84/79.2 мм
Габарити
4 115/1 670/1 340 мм
Междуосие
2 420 мм
Колея
1 422 мм
Спирачки отпред/отзад
дискови/дискови
Максимална скорост
185 км/ч.
Окачване
пружинно независимо


Радославъ СЛАВЧЕВЪ
[email protected]


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 FXX

    7 1 Отговор
    ех искам и аз такъв фиат, уникален е
  • 2 don niko

    6 0 Отговор
    ot kade da si namera takav fiqt