Last news in Fakti

24 Декември, 2005 16:19 783 0

Музите

  • ford t-
  • tin lizzy-
  • siata-
  • daina grand sport

Ница, началото на миналия век. Прием по случай победата в престижно състезание на състезателен автомобил на Готлиб Даймлер. Синът Паул се обръща към баща си с въпрос на висок глас: “Какво е името на състезателната кола?” В същото време австрийският банкер Емил Йелинек извиква името на своята племенница. Гостите приемат, че обръщението към момичето е всъщност марката на автомобила. А момичето се казва Мерседес. Такава е легендата.Фактите сочат, че Емил Йелинек, заможен финансист и дипломат, е и един от дилърите на компанията Daimler, който по това време финансира спортния тим на фирмата. И така Емил решава да използва финансовото си влияние и да даде название на автомобила-победител, като го кръщава на името на малката си племенница. Така в историята на световното автомобилостроене се появява първата и най-популярна марка на автомобил – производна от женско име. За първи път марката се появява в официални документи през 1901 година.С течение на времето в различните страни започват да се появяват и други марки на четириколесни, които всъщност произлизат от женски имена. Понякога те са официални названия, в други случаи просто прозвища на определени автомобили. Много от тях вече не се споменават, но има и доста такива, които оставят трайна следа в световното автомобилостроене.

Появилият се на бял свят през 1908 година и впоследствие превърнал се в легенда Ford T първоначално не предвещава да се стане хит на пазара. Само след няколко години обаче компактната машина с карбидни фарове става един от най-популярните автомобили. Естествено подобни возила получават различни прозвища. В случая моделът T се сдобива с няколко такива - “Скачащата Бети”, “Красивата Елена”, но най-популярен остава прякорът Tin Lizzy (Ламаринената Лизи). Впоследствие това име започва да се използва от англоговорящите като нарицателно за малък евтин автомобил.

Създадената през 1904 година в Белгия автомобилна компания също си присвоява женско име, но не на коя да е жена, а на богинята на мъдростта Минерва. Нейният лик започва да краси радиаторните решетки на продукцията на компанията и естествено става основна емблема на фирмата, произвеждаща едни от най-луксозните автомобили в началото на ХХ век.Минерва не е единствената богиня, дала своето име на автомобил. Митичната покровителка на лова Диана присъства като модел в две различни компании. За първи път се представя в образа на спортно купе, дело на торинската марка SIATA (Societa Italiana Applicazioni Transformazioni Automobilistiche). През 1950 година любителите на спортни автомобили за първи път виждат Daina Grand Sport. Независимо от скромните габарити и 1.4-литровия агрегат, тази кола е в състояние за отрицателно време да развие максималната си скорост от 150 км/ч...

Продължава в следващия брой

Радослав Славчев
[email protected]


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА