Last news in Fakti

11 Януари, 2016 10:09 34 457 24

Ето какви ще са автомобилите след 5 години

  • ces 2016-
  • bmw-
  • volkswagen-
  • kia
Ето какви ще са автомобилите след 5 години - 1

По време на най-значимото изложение за електроника CES (Consumer Electronics Show), което традиционно се провежда в началото на всяка година в Лас Вегас, станахме свидетели на неочаквано силно присъствие на автомобили. На CES 2016 никой не показа нови серийни модели. Те ще се появят на традиционните световни автомобилни изложения, първото от които започва в Детройт. В Лас Вегас обаче видяхме интересни концепции, показващи като цяло какви ще са колите след 5 години. Акцентът тази година беше върху т.нар. безпилотни автомобили и по-конкретно бяха демонстрирани последните открития по отношение на системите за автономно движение. Сред множеството прототипи се откроиха тези на BMW, Volkswagen, Kia и малко известната компания Faraday Future. Интересна автономна система показаха и специалистите от Harman.

BMW

Ето какви ще са автомобилите след 5 години

Баварският концерн представи безпилотния автомобил i Vision Future Interaction. Иновацията е построена на базата на концептуалния роудстър i8 Spyder и има за цел да покаже как ще изглеждат спортно ориентираните автомобили на бъдещето. BMW i Vision Future Interaction има три режима на управление: Pure Drive, Assist Mode и Auto Mode. При първия режим Pure Drive за управлението на колата отговаря само и единствено водача, при втория Assist Mode се включват спомагателни системи, но водача отново взима участие в управлението, докато при третия Auto Mode, който беше основен при представянето - автомобилът се движи само с помощта на електрониката. При Auto Mode именно електрониката управлява, както волана, така и педалите за газ и спирачка. В този случай на волана светят сини датчици. Когато те станат червени обаче, автомобилът преценява, че водачът трябва да поеме контрол над управлението. Промяната на цветовете е гарнирана и със звуков сигнал.

Volkswagen

Ето какви ще са автомобилите след 5 години

VW пък показа микробуса на бъдещето. Легендарният Microbus на VW се прероди с електрическо сърце, като иновацията е наречена Budd-e. В концепцията дебютира и новата платформа на концерна, наречена MEB и разработена специално за електромобили и хибриди с възможност за зареждане от битовата мрежа. Прототипът има слънчеви батерии на покрива, а арматурното табло се доминира от три големи сензорни дисплея. Прототипът разполага с редица функции за безпилотно управление, включително със система за напълно самостоятелно паркиране, която ще дебютира в следващото поколение на всъдехода Touareg през 2017-а. Според все още непотвърдена информация, година по-късно, през 2018-а, Budd-e също ще влезе в серийно производство.

Faraday Future

Ето какви ще са автомобилите след 5 години

Малко известната компания Faraday Future демонстрира по време на CES 2016 първия умен електрически суперкар. Той представлява една любопитна концепция на автомобил на бъдещето и по-конкретно превозно средство с форми и характеристики на суперкар, работещо на ток и изцяло свързано с интернет. Концепцията, наречена FFZERO1 изглежда като автомобил на някой от филмовите супергерои и ако се вярва на производителя, то тя разполага с мощност 1000 к.с. и ускорява от 0 до 100 км/ч. за под 3 секунди. В момента в компанията работят специалисти, които са бивши служители на Tesla, BMW и General Motors, съставът на компанията наброява 400 души, което според мнозина от специалистите в бранша е предпоставка за едно добро бъдеще.

Harman

Ето какви ще са автомобилите след 5 години

Компанията Harman International Industries не се отнася към автомобилните производители, но новата и разработка, показана по време на CES 2016 заинтригува всички. Става дума за нова система, която оценява състоянието на водача по неговите зеници. Идеята не е нова, но инженерите от Harman уверяват, че именно те са тези, които са я довели до съвършенство. Всичко това става само с помощта на иновационна камера, като по този начин скъпоструващите датчици, които се интегрират във волана или в седалката, стават ненужни.

Kia

Ето какви ще са автомобилите след 5 години

Главната новост на корейците по време на CES 2016 се заключава в това, че те решиха да представят отделна марка, която е предназначена само за автономни коли. Тя се нарича Drive Wise и този под този бранд ще бъде пусната първата серийна Kia, която ще се движи без помощта на водач. За разлика от европейските и американски компании, които са на мнение, че безпилотните коли ще бъдат пуснати в серийно производство още след 5 години, корейците са по-големи песимисти. Те смятат, че напълно автономна кола ще може да се появи на пазара чак през 2030 година. Дотогава обаче те ще интегрират много от системите за автономност в останалите свои модели. Първото нещо, което ще стане реалност в колите Kia е системата за самостоятелно паркиране на колата, без да се налага водачът да е в нея. А кой ще е първият автомобилен производител, който ще пусне на пазара напълно автономна кола и как ще бъдат разглеждани нейните действия при евентуална катастрофа, са все въпроси, отговорите на които ще получим най-рано след 5 години.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кубето

    3 1 Отговор
    Корейците са най-умерени и според мен най-бързо ще направят ефективна автономна кола. Не отписвам и БМВ де.
  • 2 Миро

    0 1 Отговор
    За съжаление няма да се налага и шофьорска книжка да имаш след 5 години.
  • 3 Николай

    0 0 Отговор
    Къде ле ще ходи сама без шофьор колата, може би да ми напазарува?
  • 4 николай

    0 0 Отговор
    ще я пускам да взема от работа жена ми, нали няма да се изгуби?
    щото моята Кия ме заведе в Длъжко веднъж без да ме пита при един циганин с пушка
  • 5 за всички съфорумци

    0 5 Отговор
    Отговорът е един:
    Колите ще бъдат на първо место бе ен ве, ваг-.ни, за амбициозните бедняци мерцедес и никакви японски джапанки, нали така!
  • 6 честно

    1 0 Отговор
    А цената на живота след 5 години
  • 7 ФФ98

    1 1 Отговор
    а ти каква кола караш бе пичага че така оплю едни от най-добрите автомобили?
  • 8 гларус

    3 5 Отговор
    Ima samo edni koli ,, Honda,,

    Коментиран от #23

  • 9 Бай Тошо

    1 0 Отговор
    Колата сама ще ходи при крадците
  • 10 Бхд БхД

    0 0 Отговор
    тези 5 години ще минат бързо и ще видим какво ще се случи
  • 11 Ярослав Станчев

    3 0 Отговор
    Все по-умрели стават.Пълни с електроника и абсолютно безинтересни,с една дума-пълни боклуци.

    Коментиран от #15

  • 12 Нов чо

    2 0 Отговор
    След пет години колите ни , ще бъдат с пет години по стари .)
  • 13 dhcp

    2 0 Отговор
    НЕ знам за вас, но аз не харесвам тоя "прогрес" при автомобилите. Замислил съм да си държа аудито от 2002г възможно най-дълго, а в скоро време да си купя голф 1-2 за да го ползвам като вол и да ходя из чукарите без да ме е жал. Мисля, че аудито ми е с предостатъчно електроника за да искам още боклук в колата си!

    Коментиран от #14

  • 14 Българин

    0 1 Отговор

    До коментар #13 от "dhcp ":

    По тази логика,си изхвърли автоматичната пералня, маани си телевизора и си вземи един Електрон 714Д и на место сегашния си телефон си тури картата у Нокиа 3310. Голф 1 викаш, направо на костенурка минавай,тя е още по-непретенциозна.

    Коментиран от #19

  • 15 Роман Ценов

    1 0 Отговор

    До коментар #11 от "Ярослав Станчев":

    Точно така колега.
  • 16 guesttt

    1 0 Отговор
    Като започнем да се телепортираме и да общуваме телепатично
    всички тези "високи" технологии ще са за коша :)
  • 17 Di Stoev

    0 0 Отговор
    Не отдавна Елън Мъск каза че до 2 год. ще е готова напълно автономната Тесла (Модел С). В момента техният автопилот се справя изключително добре и при градски условия с натоварен трафик. Якото е че и по-старите Модел С ще могат да го получат - с ъпдейт на софтуера (сензорите са заводски за всички от модела). Единственото нещо което може да забави пускането на автономният автомобил са законите.
  • 18 Иван

    1 0 Отговор
    Водород, водород, водород! Такава кола искам да карам! Евтино и екологично гориво.
  • 19 dhcp

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "Българин":

    Само дето едното може да те остави на пътя, а другото няма да ти изпере дрехите. И между другото като каза нокиа 3310... само я вадя от шкафа, забърсвам и прахта, бода сим картата и почвам да говоря. Не помня на колко години е и работи перфектно, а предишния ми телефон (ноут 3) едвам започна третата година и го пенсионирах... Следиш ли ми мисълта? По-новите и по-модерни неща карат много по-малко от старите и не са така надеждни.
  • 20 BMW

    0 0 Отговор
    Да така е. Новите неща не издържат толкова. И какво ? Проблем ли е ? Да не би да е яко 20 години да използваш едно и също, било то телефон или кола ? Какво пречи да си го сменяш на няколко години. Избор има, няма да стане скучно, да смениш малко. Кое му е лошото. Парите ли ? А иначе какво да ги правиш, те са за това.

    Коментиран от #21

  • 21 Кофата

    0 0 Отговор

    До коментар #20 от "BMW":

    Не е лошо да ги сменяш всяка година , обаче има малък проблем.Нямаш мангизи бе!
  • 22 trivago

    0 0 Отговор
    екстри като колата да се паркира сама в гаража да имаш таблет и тв вече ми се виждат безсмислени.Колко от вас не могат да се оправат сами в паркирането или колко пъти сте гледали тв в колата дори и да имате възможност да не говорим за безмислието да цъкаш по таблет.Аз гледам на колата да ме закара от точка А до Б без проблем.И ако има кожа топло , студено хубаво аудио друго ми не трябва за комфортното пътуване.
  • 23 Ivan Karlukovski

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "гларус":

    +1
  • 24 Някой

    0 0 Отговор
    подкрепям мнението ти!